Υπαναχώρηση Τσίπρα, δέχθηκε τρεις θέσεις μας λέει η ΝΔ
Κλίμα σύγκλισης εκπέμπεται από το Προεδρικό Μέγαρο με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία να αναφέρουν ότι τελικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε την ανάγκη για τη σαφή διάκριση των προσφύγων και των μεταναστών, τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους δεύτερους και αυστηρή επιτήρηση στα σύνορα.
Αυτή την ώρα επιχειρείται να συνταχθεί η δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Τελευταίες πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά ζητεί να υπάρξει σαφής αναφορά στην ανακοίνωση της Προεδρίας ότι εντός της σύσκεψης ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνενόησης.
Ούτως ή άλλως η κοινή δήλωση -αν τελικώς εκδοθεί – δεν θα φέρει την υπογραφή του Δ. Κουτσούμπα ο οποίος αποχώρησε πρώτος δηλώνοντας ότι δεν αφορά το ΚΚΕ η διαδικασία αναζήτησης κοινού κειμένου.« Εμείς δεν συναινούμε σε αλισβερίσια και παζάρια με την ΕΕ και την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Πιέσεις από Μητσοτάκη, Φώφη, Θεοδωράκη σε Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη εισήγησή του έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, στην πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, στην παρεχόμενη σίτιση, στην ιατρική μέριμνα, στη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και στα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών .
Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Αθήνας για συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επανεισδοχή στο έδαφός της όσων δεν δικαιούνται άσυλο,αλλά αρχικά απέφυγε να κάνει καμιά διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
Εκεί ήταν η βασική διαφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν επιβεβλημένο τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να παρασχεθούν όλα όσα οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν στους πρόσφυγες και να επαναπροωθηθούν οι παράτυποι μετανάστες.
‘Οταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα τηςδημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και πως επιδιώκει να διαχειριστεί και να επιλύσει το πρόβλημα στη βάση της συμφωνίας με την Ε.Ε και την Τουρκία.
Ετέθη και το θέμα του ΝΑΤΟ
Οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και όσων έχουν συμφωνηθεί.
Ζήτησαν διευκρινίσεις για το αν υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο Καστελόριζο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις και καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Φώφη: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης
Την δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να κάνει το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών επισήμανε η κ. Γεννηματά λέγοντάς του « είσαι διστακτικός στην λειτουργία κλειστών κέντρων και στην επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών».
Eπισης η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε τις δηλώσεις υπουργών περί 150.000 προσφύγων αλλά και περί λύσης του δημογραφικού με αυτόν τον τρόπο, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι παρερμηνεύθηκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις.
« Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν;» επέμεινε η κ. Γεννηματά και συνέχισε« Περίμενα τουλάχιστον να πεις ότι ήταν λάθος για τις 50, 100,150 χιλιάδες πρόσφυγες».
« Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδω οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Και τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον».
Θεοδωράκης: Ανέλαβε την ευθύνη των λαθών της κυβέρνησης σου
Ο κ.Τσίπρας απέρριψε την πρόταση Θεοδωράκη για υπουργό Μετανάστευσης κοινής αποδοχής, ενώ προέβη σε ένα σχεδόν ειρωνικό σχόλιό του στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Τσιόδρα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα έθεσε το θέμα και επέκρινε και εκείνος τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει να κάνει σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.
Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει με γενναιότητα τις ευθύνης της κυβέρνησής του για τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να υπάρξει ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την κοινωνική μέριμνα.
Κουτσούμπας:ΤΟ ΚΚΕ δεν συναινεί σε αλισβερίσια & παζάρια με ΕΕ και Τουρκία
«Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα αλισβερίσια και τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία» είπε ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι οι υπόλοιποι αρχηγοί αναζητούν να βάλουν σε ένα κοινό κείμενο τα σημεία εκείνα στα οποία συμφωνούν.
« Ολα είναι ευχολόγια κανείς δεν μπορεί ούτε ο πρωθυπουργός να δώσει διαβεβαιώσεις είπε ερωτηθείς για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ . Εκτίμησε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για την συγκυριαρχία στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Ξανά οικουμενική ζήτησε ο Λεβέντης, όχι απ’ όλους τους άλλους
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έθεσε όπως είχε προαναγγείλει θέμα στη συζήτηση και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση όλων των παρισταμένων.
Μάλιστα η κ. Φώφη Γεννηματά του επισήμανε αυστηρά « ήρθαμε να κουβεντιάσουμε το προσφυγικό και όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» αν και η ίδια παρατήρησε προς τον πρωθυπουργό ότι τα προβλήματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και είναι επιτακτική η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
Για τυπικούς λόγους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους αρχηγούς να απαντήσουν αν θα συζητηθεί το θέμα της οικουμενικής άπαντες απάντησαν αρνητικά και το θέμα έκλεισε εκεί.