ΗΠΑ: Νομοθέτες της Βουλής πιέζουν για την απαγόρευση της εφαρμογής AI DeepSeek από τις κυβερνητικές συσκευές

Νομοθέτες της Βουλής των ΗΠΑ προτείνουν νλομο για την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek από ομοσπονδιακές συσκευές, παρόμοια με την πολιτική που ισχύει ήδη για τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok.

Οι εκπρόσωποι Josh Gottheimer, DN.J., και Darin LaHood, R-Ill., εισήγαγαν την Πέμπτη τον «No DeepSeek on Government Devices Act», ο οποίος θα απαγόρευε στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να χρησιμοποιούν την κινεζική εφαρμογή AI σε κρατικά ηλεκτρονικά. Ανέφεραν την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να χρησιμοποιεί την εφαρμογή για παρακολούθηση και παραπληροφόρηση ως λόγους για να την κρατήσει μακριά από ομοσπονδιακά δίκτυα.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε εργαλείο έχει στη διάθεσή του για να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια, να εκτοξεύσει επιβλαβή παραπληροφόρηση και να συλλέξει δεδομένα για τους Αμερικανούς», είπε ο Γκότχαϊμερ σε δήλωση. «Απλώς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το ΚΚΚ να διεισδύσει στις συσκευές των κυβερνητικών μας αξιωματούχων και να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

Η πρόταση έρχεται αφού η κινεζική εταιρεία λογισμικού δημοσίευσε τον Δεκέμβριο ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που απέδωσε σε ανταγωνιστικό επίπεδο με μοντέλα που αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες όπως η OpenAI, η Meta, η Alphabet και άλλες. Η DeepSeek υποτίθεται ότι ανέπτυξε το μοντέλο με ένα κλάσμα του κόστους των αμερικανικών ομολόγων της. Ένα ερευνητικό έγγραφο του Ιανουαρίου σχετικά με τις δυνατότητες του DeepSeek σήκωσε κώδωνα κινδύνου και προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και κορυφαίων χρηματοδότων και τεχνολόγων της Silicon Valley.

Το Associated Press ανέφερε προηγουμένως ότι το DeepSeek διαθέτει κώδικα υπολογιστή που θα μπορούσε να στείλει ορισμένες πληροφορίες σύνδεσης χρήστη σε μια κινεζική κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει αποκλειστεί να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ασφαλείας Feroot.

Ο Gottheimer ανέφερε τις ανησυχίες για την ασφάλεια ως τον κύριο λόγο για την εισαγωγή του νομοσχεδίου.

«Ήταν αρκετός συναγερμός που σκέφτηκα ότι έπρεπε να το απαγορεύσουμε αμέσως σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές και να καταστήσουμε σαφές στο κοινό τους κινδύνους. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα», δήλωσε ο Gottheimer στο Associated Press. «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο στο προσωπικό τους απόρρητο και τα δεδομένα τους, ειδικά επειδή γνωρίζουμε ότι οι Αμερικανοί μοιράζονται ιδιόκτητες πληροφορίες σε chatbots AI, εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, έγγραφα, συμβόλαια και παρόμοια.»

ViaDiplomacy Newsroom