ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στην εκστρατεία της “μέγιστης πίεσης” κατά της Τεχεράνης

Με αφορμή τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ αυτήν την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης βάζοντας στο στόχαστρο οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος αλλά και τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου της χώρας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις σε οκτώ Ιρανούς αξιωματούχους που ανέφεραν ότι συμμετείχαν άμεσα στις απεργιακές βαλλιστικές πυραύλες του Ιράν στις ιρακινές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα την Τετάρτη.  

Επιβάλλονται επίσης κυρώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου του Ιράν. Όπως εξήγησε ο Μνούτσιν, οι κυρώσεις αφορούν 17 παραγωγούς μετάλλων και εταιρείες εξόρυξης, ένα δίκτυο τριών εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα και τις Σεϋχέλλες και ένα πλοίο που εμπλέκεται στην αγορά, την πώληση και τη μεταφορά ιρανικών μεταλλευμάτων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα, σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών.

“Ο στόχος της καμπάνιας μας είναι να αρνηθούμε στο καθεστώς τους πόρους για τη διεξαγωγή της καταστρεπτικής εξωτερικής πολιτικής του. Θέλουμε το Ιράν να συμπεριφέρεται απλά σαν ένα κανονικό έθνος “, είπε ο ίδιος.

Ο Σουλεϊμανί σκόπευε να εξαπολύσει «άμεσα» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών υποδομών, δηλαδή «αμερικανικών πρεσβειών, στρατιωτικών βάσεων και άλλων εγκαταστάσεων» σε όλη την περιοχή» της Μέσης Ανατολής, εξήγησε.

Απόσυρση Στρατευμάτων

Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν προτίθενται να συζητήσουν με τις ιρακινές αρχές το θέμα της «απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων», παρά το αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ.

«Σε αυτό το στάδιο, κάθε αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Ιράκ θα είναι επιφορτισμένη να συζητήσει σχετικά με τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα επαναβεβαιώσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μας, και όχι να συζητήσει μια απόσυρση των στρατευμάτων», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η στρατιωτική παρουσία μας στο Ιράκ στοχεύει να συνεχίσει τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς, τους Ιρακινούς και τους εταίρους μας στον συνασπισμό», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτάγκους.

«Εντούτοις, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της ιρακινής κυβέρνησης όχι μόνο σχετικά με την ασφάλεια, αλλά και με την οικονομική και διπλωματική συνεργασία μας», συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

«Θέλουμε να είμαστε φίλοι και σύμμαχοι ενός κυρίαρχου, εύπορου και σταθερού Ιράκ», κατέληξε.

Θυμίζουμε πως ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ ‘Αμπντελ Μάχντι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την αποστολή μιας αντιπροσωπείας προκειμένου να οργανώσει την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ, την οποία ζήτησε το ιρακινό κοινοβούλιο.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.