ΗΠΑ-Γαλλία συμμαχία σε Ελλάδα και Κύπρο για την αντιμετώπιση της Ρωσικής απειλής
«Πέρυσι τέτοια εποχή έκανα λόγο για «προκλήσεις ασφαλείας». Φέτος μπορώ να κάνω λόγο για «απειλές ασφαλείας», που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν ήδη εκδηλωθεί και επιβάλλουν βέβαια από πλευρά μας να αντιδράσουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.» Αυτό ανέφερε από το συνέδριο του Economist την Τετάρτη ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Την Κυριακή άρθρο μου με τίτλο «Η πιο σημαντική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την Άμυνα δεν ήταν τα Rafale» σημείωνα, Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως έκανε μια εξαγγελία η οποία πρόκειται να θωρακίσει την χώρα την ώρα που εισέρχεται σε έναν «πόλεμο φθοράς» με την Άγκυρα και τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν την Τουρκική προκλητικότητα για να υλοποιήσουν τα συμφέροντα τους. «Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία.» Αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού είναι ίσως και η πιο σοβαρή για την άμυνα της χώρας, την θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων, και κυρίως, την Ασφάλεια της κοινωνίας και των δομών της από κυβερνοεπιθέσεις τρίτων χωρών. Αυτό εννοούν και οι Αμερικανοί όταν μιλάνε για παροχή «Ασφάλειας» προς την Ελλάδα.
Αυτές οι «προκλήσεις ασφαλείας» προέρχονται κυρίως από την Ρωσία η οποία προσπαθεί όχι μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της, αλλά και να δημιουργήσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικές κρίσεις στα Βαλκάνια που θα οδηγήσουν σε αναβολή του εκδημοκρατισμού των χωρών, την αύξηση του Εθνικισμού με αποτέλεσμα την δαιμονοποίηση του ΝΑΤΟ και σε ανάδειξη του ως αποτυχημένο μοντέλο στην περιοχή. Στην Ανατολική Μεσόγειο, μια κρίση στρατιωτική ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα έφερνε συγκρουσιακή σχέση δεκαετιών με αποτέλεσμα όχι μόνο την διάλυση της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και την αναβολή ενεργειακών σχεδιασμών που εξαρτώνται άμεσα από την πολιτική κατάσταση της Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, για τους δικούς της λόγους η καθεμία, βλέπουν την Ρωσία ως τον νούμερο ένα κίνδυνο, ένας κίνδυνος που θα αυξηθεί αν η Άγκυρα εξαρτηθεί πλήρως από Μόσχα – Πεκίνο – Τεχεράνη. Η οικονομική και στρατιωτική ενδυνάμωση της Ελλάδας είναι πλέον προτεραιότητα για Παρίσι και Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Πεντάγωνο. Στην περίπτωση που η Τουρκία φύγει οριστικά από το άρμα της Δύσης, θα είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη για όλη την περιοχή, και ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Γαλλία θα αφήσουν πίσω «καμμένη γη».
Η εξαγγελία των εξοπλιστικών αλλά και όσων θα ανακοινωθούν στο μέλλον, είναι αποτέλεσμα της Συμμαχίας ΗΠΑ – Γαλλίας σε Ελλάδα και Κύπρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της Ρωσικής και Τουρκικής απειλής στο μέλλον. Και πάλι σε παλιότερο άρθρο από τις αρχές του 2019 με τίτλο «οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση;» σχετικά με τους S-400 που σιγά σιγά ξεκλειδώνει ο πραγματικός λόγος που τους προμηθεύτηκε η Άγκυρα σημείωνα «στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα των S-400 είναι πέρα από βέβαιο ότι θα υπάρξει στρατιωτική. Το σύστημα έχει αποκτήσει έναν μύθο, σχεδόν θεϊκό, αλλά δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ. Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να συνεχιστεί αυτό, δηλαδή, ένα οπλικό σύστημα να προκαλεί τέτοια αποτελέσματα στην πολιτική, να φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμα και την συνοχή της συμμαχίας μετά από 70 χρόνια. Αυτή την στρατιωτική λύση δεν μπορούν να την δώσουν ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε καν οι ΗΠΑ. Θα ξεσήκωναν όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο στην υφήλιο με ένα χτύπημα στην Τουρκία, κάτι που θα βόλευε απίστευτα την ίδια την Τουρκία.»
και συνέχιζε το άρθρο «η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να δώσει αυτή την λύση και με αφορμή όλη την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι δεν σχεδιάζει και δεν έχει πλάνα και σε άλλες επιλογές. Έχει αυτά τα οπλικά συστήματα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Τουρκία και να την αναγκάσει σε συμβιβασμό, σε έναν συμβιβασμό όπου η γειτονική χώρα πρώτη θα κάτσει στο τραπέζι, και τελευταία θα σηκωθεί. Αν το ΝΑΤΟ, οι Ισραηλινοί και οι ΗΠΑ, αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα δώσει την λύση αυτή, τα ραντάρ στην Κρήτη, ο Ηνίοχος και άλλες κοινές δράσεις, θα συμπληρωθούν από εξοπλιστικά, ικανά να αντιμετωπίσουν τους S-400. Οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως να αντιμετωπίσουν το σύστημα, το οποίο από την στιγμή που ανοίξει το ραντάρ του, είναι ευάλωτο σε πυραύλους κρουζ, οι οποίοι πετούν σε χαμηλό ύψος και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από συστήματα πλοίων.»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2020
Καταλήγοντας «σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των Scalp που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμπληρωθεί και θα φέρει την αναβάθμιση η την προμήθεια νέων Mirage 2000-5. Από την θάλασσα, οι φρεγάτες FREMM (εκείνη την εποχή υπήρχαν σχετικές συζητήσεις) για τις συγκεκριμένες φρεγάτες) που θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το «Λιμενικό του Αιγαίου» και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.»
Και είναι βέβαιο ότι θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί δίνουν οι Γάλλοι ένα Στρατηγικό όπλο (όπως και στην περίπτωση των Scalp-EG) και όχι οι Αμερικανοί. Ο λόγος είναι κυρίως οι Σύμμαχοι των ΗΠΑ μέσα στο ΝΑΤΟ. Μια αποδέσμευση ενός τέτοιου όπλου στην Ελλάδα θα άνοιγε διάπλατα την πόρτα και για άλλες χώρες, όπως η Τουρκία. Επίσης οι ΗΠΑ δεσμεύονται και από σχετική συμφωνία. Ένας άλλος λόγος είναι η ικανότητα του Scalp – Naval ο οποίος στην περίπτωση που τον παραλάβει η Ελλάδα, να σημειωθεί ότι ο πύραυλος και ο φορέας του (Rafale) θα ανήκουν σε Νατοϊκή χώρα για ότι αυτό σημαίνει για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Όμως υπάρχει και ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας που ΗΠΑ και Γαλλία έχουν συμφωνήσει για τον επανεξοπλισμό της Ελλάδας και το συγκεκριμένο όπλο. Τον Απρίλιο του 2018 ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε στείλει ένα μήνυμα σε ότι αφορά τους S-300 και S-400 στην Συρία. Σε tweet του είχε αναφέρει πως στην Συρία θα έρθουν «έξυπνοι» πύραυλοι που δεν θα μπορεί να τους καταρρίψουν. Τις επόμενες ημέρες ΗΠΑ-Γαλλία και Βρετανία εξαπέλυσαν βραδινή επίθεση εναντίον στόχων του συριακού προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής χημικών όπλων (αποθήκες, κέντρα ανάπτυξης και εργαστήρια κατασκευής), στην οποία συμμετείχαν 12 Rafale B εξαπολύοντας περισσότερους από 24 πυραύλους Scalp – EG και ορισμένους Naval.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι S-400 από την στιγμή που εντοπισθεί το ραντάρ τους, θα έχουν πολύ μικρή βιωσιμότητα απέναντι στον Scalp Naval.