Οι ΗΠΑ απομακρύνουν τις οικογένειες του προσωπικού στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης
Η διπλωματία των ΗΠΑ διέταξε, το Σάββατο, την απομάκρυνση των οικογενειών του αμερικανικού προξενικού προσωπικού στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιθέσεων «εξτρεμιστικών οργανώσεων» με στόχο αμερικανούς πολίτες.
Πρόκειται για τη δεύτερη προειδοποίηση αυτού του είδους που κάνει μέσα σε μια εβδομάδα μόλις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς στην Τουρκία, γεγονός που πιστοποιεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις «αυξανόμενες απειλές των τρομοκρατικών οργανώσεων».
Η απόφαση αυτή ελήφθη «βάσει πληροφοριών που καταδεικνύουν ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να επιτεθούν σε αμερικανούς πολίτες σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν ή όπου συχνάζουν».
Τη Δευτέρα, το αμερικανικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει σε ταξιδιωτική του οδηγία τους Αμερικανούς να «επανεξετάσουν προσεκτικά το εάν θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με δεδομένες τις σημερινές περιστάσεις».
«Οι αμερικανοί και οι ξένοι τουρίστες έχουν στοχοθετηθεί ρητά από διεθνείς και τοπικές τρομοκρατικές οργανώσεις οι οποίες δρουν στην Τουρκία», υπογραμμίζεται και στις δύο προειδοποιήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει ανοικτό και ότι η εντολή αυτή δεν έχει εφαρμογή σε άλλες αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, κράτη-συμμάχους στο
NATO, τέθηκαν σε δοκιμασία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις μάταιες εκκλήσεις της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στην Αμερική και η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τον εγκέφαλο πίσω από την απόπειρα ανατροπής της.
Οι αμερικανικές αρχές υπογραμμίζουν ότι η απόφαση περί της έκδοσης ή μη επαφίεται στη δικαιοσύνη.
Ο Γκιουλέν, που διαψεύδει ότι ενέχεται στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, είναι επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Χιζμέτ («Υπηρεσία» στην τουρκική) και διαθέτει ένα δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εταιρειών. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν «τρομοκρατική οργάνωση».
Ακόμη και πριν από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, η κατάσταση στην Τουρκία ήταν τεταμένη, εξαιτίας τόσο της επανέναρξης της δράσης των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, όσο και των συνεπειών του πολέμου στη Συρία, κυρίως τις επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ