ΗΠΑ: Αν η Βόρεια Κορέα δεν αποπυρηνικοποιηθεί, θα υπάρξουν πιο «συντριπτικές» κυρώσεις
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν τερματίσει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
«Εάν δεν έχουν την πρόθεση να το κάνουν, τότε νομίζω ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ σαφής (…) δεν πρόκειται να δουν καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους, θα εξετάσουμε το να κλιμακώσουμε αυτές τις κυρώσεις στην πραγματικότητα», τόνισε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
Η Βόρεια Κορέα ανακατασκευάζει εγκατάσταση εκτόξευσης πυραύλων μετά το ναυάγιο των επαφών Τραμπ-Κιμ
Για ενδείξεις ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχωρούν στην ανακατασκευή μιας εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων που είχαν καταστρέψει πρόσφατα, έκανε λόγο σε τηλεγράφημά του την Τρίτη το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών στη Σεούλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που βασίζεται σε αναφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, η Πιονγκγιάνγκ φέρεται μεταξύ άλλων να ξανάφτιαξε την οροφή και μια πύλη στο πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης πυραύλων στο Σόχε, που είχε αρχίσει να καταστραφεί το 2018 μετά την πρώτη σύνοδο Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας συμπλήρωσαν πως «οι πληροφορίες που έχουν οι ΗΠΑ ταυτίζονται με τις δικές μας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Yonhap.
Στην αναφορά σημειώνεται παράλληλα πως ένας αντιδραστήρας 5 μεγαβάτ στο συγκρότημα της Γιονγκμπιόν δεν έχει λειτουργήσει από πέρυσι, καθώς και ότι οι υπόγειες στοές στο πεδίο δοκιμών Πούνγκε-Ρι συνεχίζουν να είναι κλειστές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Σεούλ και της Ουάσινγκτον, καθώς καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι, που τερματίστηκε πρόωρα χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Στις ενδείξεις για την ανοικοδόμηση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων αναφέρθηκαν επίσης χθες δύο αμερικανικά κέντρα μελετών, το Stimson Center και το Center for Strategic and International Studies, που επικαλέστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έργα στο πεδίο εκτόξευσης έγιναν κάπου ανάμεσα στις 16 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επισήμανε πως η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο όπου κάνει εμπλουτισμό ουρανίου και συνεχίζει την κατασκευή άλλου ενός αντιδραστήρα.
Αν και οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν διαθέτουν πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα, χρησιμοποιούν δορυφορικές φωτογραφίες και διαθέσιμα έγγραφα για να καταγράφουν τις εξελίξεις στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.
Τη Δευτέρα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως ελπίζει μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μπορέσει να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, σημειώνοντας πάντως πως δεν έχει λάβει «δέσμευση ακόμα». Την Τρίτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον διεμήνυσε πως εάν η Βόρεια Κορέα δεν δείξει πρόθεση να αποπυρηνικοποιηθεί, «δεν πρόκειται να δει καμία ελάφρυνση των συντριπτικών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της», απεναντίας «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις».