Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία υπογράφουν Συμφωνία Ασφάλειας πριν από την απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε συμφωνία διασφάλισης ασφάλειας με τη Σουηδία, λίγες μέρες πριν η χώρα ανακοινώσει την απόφαση να ενταχθεί στη συμμαχία ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το κείμενο της λεγόμενης «Πολιτικής Διακήρυξης Αλληλεγγύης», κάθε χώρα δεσμεύεται να βοηθήσει την άλλη ακόμη και σε μια επίθεση.
«Σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα υποστεί καταστροφή ή επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, κατόπιν αιτήματος της πληγείσας χώρας, θα αλληλοβοηθηθούν με διάφορους τρόπους, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικά μέσα», αναφέρει το κείμενο.
«Μια τέτοια εντατική συνεργασία θα παραμείνει πλήρως σύμφωνη με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας κάθε χώρας και έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την υπάρχουσα ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική συνεργασία» σημειώνεται σε ένα σημείο
Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου , ως μέρος της συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφερθεί επίσης να στείλει πλοία, στρατεύματα και μαχητικά αεροσκάφη στη σκανδιναβική περιοχή.
«Στο πλαίσιο της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτύξει στην περιοχή, μεταξύ άλλων στοιχεία και προσωπικό της Βασιλικής Αεροπορίας, του Βρετανικού Στρατού και του Βασιλικού Ναυτικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Άντερσον είπε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αναλάβει να παρέχει «στρατιωτικούς πόρους» σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία, ακόμα κι αν η Σουηδία αποφασίσει να μην υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε συμφωνήσει…αν κάποια χώρα υποστεί καταστροφή ή επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία θα αλληλοβοηθηθούν με διάφορους τρόπους», είπε ο Άντερσον. «Η υποστήριξη θα δοθεί κατόπιν αιτήματος από την πληγείσα χώρα και μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικούς πόρους».
«Αυτό που λέμε, με έμφαση, είναι ότι σε περίπτωση καταστροφής ή επίθεσης στη Σουηδία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έρθει στη βοήθεια της Σουηδίας με ό,τι ζητήσει η Σουηδία», είπε ο Τζόνσον.
Η συμφωνία θα εμβαθύνει επίσης την αμυντική συνεργασία ευρύτερα, είπε.
«Αυτή η δήλωση αμοιβαίων διαβεβαιώσεων ασφάλειας είναι μια συμφωνία που φέρνει τις χώρες μας ακόμη πιο κοντά, θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες, να ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ασκήσεις και να προωθήσουμε την κοινή μας ανάπτυξη της τεχνολογίας».
Ο Τζόνσον αναφέρθηκε στην απόφαση που πρόκειται να λάβει σύντομα η Σουηδία για το ΝΑΤΟ, η οποία φαίνεται πιθανό να φέρει ένα τέλος στη μακρά ιστορία ουδετερότητας και αδέσμευσης της χώρας και που είναι πιθανό να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, η οποία παραπονιέται εδώ και καιρό για την επέκταση του ΝΑΤΟ.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αναγκάζει όλους να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα κυρίαρχα έθνη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις χωρίς φόβο ή επιρροή ή απειλή αντιποίνων», είπε.
«Είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Αυτή είναι μια συμφωνία στην οποία, μαζί, σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε, είτε πρόκειται για την ανταλλαγή πληροφοριών είτε για τη συνεργασία για την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, είτε συνεργάζεται σε αμυντικές προμήθειες, είτε διεξάγει κοινές ασκήσεις μαζί, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύουν να κάνουν πολλά περισσότερα μαζί», είπε.