Είναι η Ελλάδα στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και όχι του ΝΑΤΟ;
Τον Ιούνιο του 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποστείλει στον Βέλγο πρωθυπουργό και σε άλλες έξι χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ μια «προειδοποιητική» επιστολή προκειμένου να τις ανακαλέσει στην τάξη για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών τους. Οι υπόλοιπες χώρες ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Παρόμοιες επιστολές είχαν σταλεί επίσης στους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας και του Καναδά
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επισημάνει επίσης, έντονα, τρεις φορές πως αν η Ευρώπη θέλει προστασία, θα πρέπει να πληρώσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητούσε, και ζητά, από τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2014, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ώστε να αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις στρατιωτικές δαπάνες τους μέχρι το 2024.
Μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ τηρούσαν αυτή τη δέσμευση: οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία. Οι ΗΠΑ, Βρετανία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Ρουμανία είναι τυπικές γιατί απέναντι τους βρίσκεται μια χώρα παραδοσιακά εχθρική, ενώ η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της γιατί είναι μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τις συμμαχίες, τους κανόνες, τις δεσμεύσεις και το Διεθνές Δίκαιο, όπως έχει αποδείξει.
Μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχετικό του tweet, είχε αναρτήσει πίνακα με τις δαπάνες των χωρών αναφέροντας πως “είναι άδικο να πληρώνουν οι ΗΠΑ τόσα πολλά χρήματα”. Η δεύτερη χώρα στον πίνακα αυτό ήταν η Ελλάδα, και σε μια περίοδο που βιώνει οικονομική και μεταναστευτική κρίση.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να το λαμβάνει υπόψη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος ενώ θα έπρεπε να κρατά ισορροπίες και να υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των μελών, ανάμεσα σε αυτές και της πατρίδας του (Νορβηγία) η οποία δεν είναι τυπική, ασκεί μια πολιτική αναβάθμισης της Τουρκίας μέσα στην συμμαχία.
Πριν λίγες ημέρες μάλιστα, δημιουργήθηκε ομάδα διαβούλευσης για το μέλλον της Συμμαχίας, όπου στην 10μελη αυτή ομάδα συμμετέχουν, Καναδάς, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ. Αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ , Βρετανία και Πολωνία, οι άλλες χώρες είτε δεν είναι τυπικές στις υποχρεώσεις τους,είτε δημιουργούν προβλήματα μέσα στην συμμαχία, όπως η Τουρκία.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην ομάδα αυτή για έναν και μόνο λόγο, είναι το μοντέλο συμμάχους-μέλους που θα έπρεπε να είναι όλα τα μέλη. Είναι η χώρα που παρέμεινε πιστή, αξιολογώντας τα δικά της συμφέροντα, τόσο στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, όσο και στην σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ.