Είναι δικαίωμα του Ερντογάν να κάνει την Τουρκία ολοκληρωτικά εξαρτημένη από την Ρωσία
Η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 ή Su-57 και οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας.
«Θα έχω διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό μου, Ντεμίρ. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, μεταξύ των οποίων οι S-400 και πιθανές παραδόσεις των Su-35 ή των Su-57. Ένα μεγάλο ενδιαφέρον έχει διαφανεί (από την Τουρκία). Είναι νωρίς να μιλήσουμε για συμβατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει γίνει ακόμη καμία αίτηση, πρέπει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραδώσει στην Τουρκία κινητήρες αεροσκαφών και ηλεκτρονικά όπλα πολέμου.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αποχωρεί από την Δύση και στρέφεται προς την Ρωσία. Αν λάβουμε σοβαρά όλες αυτές τις δηλώσεις, η Τουρκία για την εναέρια υπεροχή της θα έχει Ρωσικά αεροσκάφη, με σταδιακή απόσυρση των F-16, και για την αντιαεροπορική της προστασία και πάλι Ρωσικά συστήματα, το S-400 μεγάλης εμβέλειας, και την αναγκαστική προμήθεια συστημάτων μέσου βεληνεκούς για την προστασία του S-400.
Όποια τεχνολογία και να μεταφερθεί στην Τουρκία από τις ρωσικές εταιρείες, η Άγκυρα θα είναι όχι μόνο εξαρτημένη από την μη σταθερή πολιτική των Ρώσων, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν και όλες οι “πόρτες” για την εξαγωγική δραστηριότητα σε άλλες χώρες από την δική της πολεμική βιομηχανία.
Η εξάρτηση όμως στα εξοπλιστικά θα συνδυαστεί με την συνεχιζόμενη εξάρτηση της Άγκυρας από το φυσικό αέριο των Ρώσων. Η ολοκληρωτική σύγκρουση με την Δύση και τις ΗΠΑ, θα την αφήσει έξω από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Στην Συρία χάνει όπως φαίνεται οποιαδήποτε πρόσβαση σε έλεγχο αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από την Μέση Ανατολή, ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο θα χάσει όλο το φθηνό LNG που θα διακινηθεί για την Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, το οποίο ελέγχουν ΗΠΑ, Αίγυπτος και Ισραήλ
Η Τουρκία εισάγει το 90% των πετρελαϊκών της αναγκών, ενώ στο ποσοστό αυτό όσο αφορά το φυσικό αέριο είναι σχεδόν 100%. Ο Ερντογάν θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα από ποιον θέλει να είναι εξαρτημένος όσο αφορά την ενέργεια, ενέργεια η οποία κινεί το σύνολο του ΑΠΕ της χώρας