Ινδία: Η κυβέρνηση κατηγορείται για χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus

Το κοινοβούλιο της Ινδίας άνοιξε εν μέσω πολιτικής καταιγίδας λόγω νέων ισχυρισμών ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αγόρασε λογισμικό κατασκοπείας Pegasus ισραηλινής κατασκευής για να κατασκοπεύσει τους επικριτές της.

Οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι η Ινδία απέκτησε την Pegasus από το Ισραήλ ως μέρος αμυντικής συμφωνίας το 2017. Παρόμοιοι ισχυρισμοί προέκυψαν πέρυσι και η κυβέρνηση τους είχε αρνηθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τώρα την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στο κοινοβούλιο και ότι παραπλανεί τη Βουλή. 

«Η κυβέρνηση, στο βήμα της Βουλής, πάντα υποστήριζε ότι δεν είχε καμία σχέση με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus και ποτέ δεν αγόρασε το λογισμικό υποκλοπής spyware από την ομάδα NSO… υπό το φως των αποκαλύψεων… φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μόντι έχει παραπλανήσει το κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο», έγραψε ο αρχηγός του Κογκρέσου στη Lok Sabha, Adhir Ranjan Chowdhury, σε επιστολή του.

Οι ισχυρισμοί αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονη συζήτηση καθώς το κοινοβούλιο συγκεντρώνεται για κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων. Αυτό έρχεται πριν από τον ετήσιο προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί την Τρίτη, και ημέρες πριν πέντε πολιτείες προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση.

Ένας νέος ισχυρισμός για την διενέργεια αστυνομικής έρευνας κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ξεκίνησε μια έρευνα για το θέμα όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι καταγγελίες πέρυσι.

Πέρυσι, το ινδικό μέσο ενημέρωσης The Wire ανέφερε ότι περίπου 160 Ινδοί, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων ακτιβιστών, δικηγόρων και πολιτικών, κατασκοπεύτηκαν χρησιμοποιώντας το κακόβουλο λογισμικό Pegasus.

Το Pegasus μολύνει συσκευές iPhone και Android, επιτρέποντας στους χειριστές να εξάγουν μηνύματα, φωτογραφίες και email, να καταγράφουν κλήσεις και να ενεργοποιούν κρυφά μικρόφωνα.

Μια έρευνα από μια παγκόσμια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης έδειξε πώς το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να χακάρουν τηλέφωνα αντιφρονούντων. Οι αριθμοί τηλεφώνου των στόχων βρίσκονταν σε μια βάση δεδομένων που πιστεύεται ότι ενδιαφέρει τους πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Δεν είναι σαφές από πού προήλθε η λίστα ή πόσα τηλέφωνα παραβιάστηκαν – και η NSO έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ανέφερε ότι το λογισμικό προοριζόταν για τον εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών και πωλήθηκε μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών από χώρες με καλά αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η NSO κατηγορήθηκε επίσης για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον Ινδών δημοσιογράφων και ακτιβιστών το 2019 – η NSO Group αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή ότι το Pegasus και ένα πυραυλικό σύστημα ήταν μέρος μιας συμφωνίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ το 2017, όταν ο Μόντι έκανε το πρώτο του ταξίδι στη χώρα. Η επίσκεψη – και μια επακόλουθη του κ. Νετανιάχου το επόμενο έτος – σηματοδότησε μια σημαντική στροφή στη σχέση της Ινδίας με το Ισραήλ.

Οι νέες καταγγελίες ξεσήκωσαν πολιτική θύελλα, με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητούν απαντήσεις από τον κ. Μόντι.

Ο αρχηγός του κόμματος του Κογκρέσου Ραχούλ Γκάντι κατηγόρησε την κυβέρνηση για προδοσία και ο βουλευτής του Κογκρέσου Mallikarjun Kharge κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συμπεριφέρεται «ως εχθροί της Ινδίας».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι διέταξε οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση.

ViaDiplomacy Newsroom