Ηλίας Κουσκουβέλης – Διεθνής υποχρέωση της Τουρκίας η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

«Θεωρώ πως η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, όπως προσπαθεί να το βάλει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι μια διεθνής υποχρέωση της γείτονος, την οποία οφείλει να σεβαστεί το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι σχεδόν πέντε δεκαετίες που δεν λειτουργεί τώρα (η Σχολή) και θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στη μη λειτουργία της», σημείωσε ο κ. Κουσκουβέλης, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, το Πατριαρχείο από όλους μας πρέπει να φαίνεται ότι στηρίζεται, διότι δεν πάει πολύς καιρός που είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο είχε δεχθεί και κριτική και επιθέσεις».

Συνολικά για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία επισήμανε ότι «αυτό το διήμερο κύλησε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι το διήμερο του Δεκεμβρίου του 2017 (σ.σ. επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα)», αλλά παρατήρησε τα εξής: «Έχουμε να κάνουμε με μια χώρα, με έναν γείτονα που είναι δύσκολος· καλό είναι να μιλάμε, καλό είναι να έχουμε και μια γενικότερη πολιτική, όσο το δυνατόν ευρύτερη και συναινετική μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ώστε να δούμε μελλοντικά πώς θα κινηθούμε».

Ο κ. Κουσκουβέλης επανέλαβε μια άποψη που είχε διατυπώσει και παλαιότερα με άρθρο του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια στάση νηφάλιας αποφασιστικότητας. «Να είμαστε ψύχραιμοι και ταυτόχρονα αποφασιστικοί. Αν δεν προχωρήσουν κι αν συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά, η δική μου άποψη είναι πως πρέπει να βρούμε και πολλούς άλλους διπλωματικούς τρόπους ώστε κάποια ζητήματα που παραβιάζουν κατάφωρα και ξεκάθαρα κάποιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να αναδειχθούν. Διότι αυτές οι αερομαχίες στο Αιγαίο και αιμορραγία οικονομική προκαλούν, ταυτοχρόνως όμως εμπεριέχουν και έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο να συμβεί κάτι και από εκεί και πέρα να ακολουθήσει μια κλιμάκωση. Κι όταν τα πράγματα κλιμακώνονται δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς πού θα οδηγήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ.

«Πολιτική ζεστού – κρύου ακολουθεί η Άγκυρα στο Κυπριακό»

Ο κ. Κουσκουβέλης αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει «να μας ξεκαθαρίσει η απέναντι πλευρά τι εννοούσε ο πρόεδρός της όταν είπε για πολιτική ισοτιμία καθώς η λέξη αυτή δεν είναι ακριβώς νομική, εμπεριέχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αν κατά πόσο εννοεί ενδεχομένως συγκυριαρχία στο νησί».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ, «στο Κυπριακό, όπως και στα ζητήματα που δημιουργεί η Τουρκία απέναντί μας, έχει μια συμπεριφορά ζεστού – κρύου» καθώς «από τη μια βάζουν στο τραπέζι ιδέες διχοτόμησης, από την άλλη πλευρά, όταν έξυπνα τους λέει ανεπισήμως ή ημι-επισήμως η ελληνοκυπριακή πλευρά πως “πολύ ωραία, πάμε παρακάτω”, θυμούνται τα ενεργειακά αποθέματα».

Το μείζον ζήτημα για τη γειτονική χώρα είναι η ενεργειακή ανεπάρκεια, είπε ο καθηγητής και εξήγησε: «Χρειάζονται απελπισμένα ενέργεια καθώς αφενός μεν έχουν μεγαλώσει πληθυσμιακά, αφετέρου δε έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια σε διαφορετικούς τομείς. Άρα, όταν τη μια προτείνουν διχοτομικές λύσεις, την άλλη όμως πάραυτα ζητούν και συν-διαχείριση ή ισότιμα δικαιώματα και μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους, αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτή τη στιγμή για το αν και κατά πόσο ο Ακιντζί συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Άγκυρας και αυτό είναι ένα ζήτημα για την ελληνοκυπριακή ηγεσία, με ποιον ακριβώς μπορεί να μιλήσει».

Ο κ. Κουσκουβέλης τόνισε ότι η Άγκυρα γνωρίζει την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, «τέρμα οι εγγυήσεις, απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» και πρόσθεσε πως «εφόσον δημιουργηθεί ένα σύστημα δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, ασφαλώς και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαύσουν σε σχέση με τους ενεργειακούς πόρους ό,τι και οι Ελληνοκύπριοι» καθώς «ποτέ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει θέσει εν αμφιβόλω την ισότητα μεταξύ πολιτών. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά έχουμε καταγράψει και τέτοιου είδους προτάσεις» .

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης ΑΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom