Ιλχάν Αχμέτ: Αυτή η τετραετία η τελευταία ευκαιρία του Μητσοτάκη και της ΝΔ στη Θράκη
Την αποτίμηση της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας του νέου κοινοβουλίου αλλά και των προγραμματικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού έκανε το πρωί της Τρίτης, 11 Ιουλίου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Ιλχάν Αχμέτ, επικεντρώνοντας επίσης και στην επόμενη των εκλογών ημέρα τόσο για το κόμμα του όσο και για την Θράκη.
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βάση και τη νέα σύνθεση που διαμορφώθηκε εντός του ελληνικού κοινοβουλίου προσπαθεί να κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο, βάζοντας μπροστά τον όρο «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» και επιλέγοντας πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ για κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί να δώσει το στίγμα μιας κυβέρνησης που δεν αντιπροσωπεύει μόνο την καθαρή δεξιά μέσα στο Κοινοβούλιο» διερωτώμενος για τον αντίκτυπο αυτού στον πολίτη αλλά και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που θα αποτελέσει και το κρίσιμο, όπως τόνισε, ερώτημα το επόμενο διάστημα.
«Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κινηθεί στο κέντρο»
Κληθείς να δώσει την δική του απάντηση επί του συγκεκριμένου ερωτήματος ο ίδιος τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να παίξει έναν ιδιαίτερα ουσιαστικό ρόλο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πολύ δε περισσότερο απουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που προσπαθεί να βρει εκ νέου τον βηματισμό του. Ο βουλευτής Ροδόπης τόνισε πως όπως και στο παρελθόν έτσι και στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει ότι έρχεται σε επίπεδο προτάσεων και μέτρων που ωφελεί τον ελληνικό λαό, για να τονίσει ωστόσο πως «παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κινηθεί στο κέντρο έχουμε διαφορετικό πολιτικό χώρο και μια ομάδα που πραγματικά πιστεύει στον εκσυγχρονισμό και υπηρετεί τον προοδευτικό χώρο».
Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά υπό αυστηρούς όρους
Οι προοδευτικές πολιτικές άλλωστε όπως τόνισε «δεν είναι μόνο τα επιδόματα ή τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, κλπ. Πολύς κόσμος νομίζει ότι η έννοια του προοδευτικού είναι μόνο αυτό, αλλά προοδευτικές πολιτικές που αφορούν στην δημόσια υγεία, στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων κ.ο.κ. μακριά από λαϊκισμούς όπως για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της προωθούμενης αλλαγής του άρθρου 16 για να ξεκαθαρίσει πως «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στην μεταρρύθμιση ούτε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά είμαστε υπέρ της αλλαγής αυτής με αυστηρούς όρους και κριτήρια και φυσικά διασφαλίζοντας την ισότητα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, ούτως ώστε τα πρώτα να μην οδηγηθούν στην απαξίωση».
Ο βουλευτής Ροδόπης δεν άφησε ασχολίαστη και την πρόσφατη αποχώρηση του κ.Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «μεγάλη απώλεια» για να συνεχίσει αναφέροντας πως «το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει το επόμενο διάστημα να βρει τον ιδεολογικό του βηματισμό και ακολούθως οι πολίτες να καταλάβουν ποια είναι η εναλλακτική διακυβέρνηση που αυτό προτείνει έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της φαινόμενης παντοδυναμίας του». Άλλωστε όπως συμπλήρωσε «ουδείς αμφιβάλει για την σοβαρότητα και την τεχνοκρατική κατάρτιση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως και για το γεγονός ότι διαθέτει την τεχνογνωσία να διοικήσει τη χώρα», γεγονός που θα αποδειχθεί και από την παρουσία των στελεχών του εντός του κοινοβουλίου το αμέσως επόμενο διάστημα.
Για τον ίδιο η νέα κοινοβουλευτική τετραετία ξεκίνησε όπως τόνισε θετικά, τόσο εκ του αποτελέσματος της επανεκλογής του όσο και με το γεγονός της ανακοίνωσης του νέου υπουργού κ.Αυγενάκη για την ένταξη 195 επιπλέον επιλαχόντων στο υπομέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» στην ΑΜ-Θ, με επιπλέον πιστώσεις της τάξεως των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ο ίδιος δήλωσε ωστόσο πως ως κόμμα θα επιδιώξουν και την προκήρυξη λοιπών παρόμοιων προγραμμάτων στη νέα περίοδο ώστε να δοθούν περισσότερες πιθανότητες και σε νέους αγρότες, ενώ θα επιμείνει, πλέον έχοντας και ως υφυπουργό τον Εβρίτη κ.Σταύρο Κελέτση στην πρόταση που αφορά στην στρεμματική ενίσχυση.
Βουλευτής όλης της Θράκης
Ως προς τις προσωπικές του στοχεύσεις ο βουλευτής Ροδόπης έσπευσε να δηλώσει βουλευτής «όλης της Θράκης» επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη της Θράκης δεν αφορά μόνο τη Ροδόπη, αλλά και την Ξάνθη και τον Έβρο συνολικά. Εγώ θα επιδιώξω μια ολική ανάπτυξη και στους τρεις νομούς και φυσικά την άρση του χαρακτηρισμού της Ροδόπης ως φτωχού συγγενή ως προς τα αναπτυξιακά κίνητρα».
«Θα πιέσουμε τη Νέα Δημοκρατία με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα που έχουμε μέσα στη βουλή, είτε ερωτήσεις, είτε επίκαιρες ερωτήσεις, είτε παρεμβάσεις, είτε μέσω ακόμη και προσωπικών σχέσεων, διότι η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη τετραετία που περάσαμε, πέραν των γενικών ρυθμίσεων που έκανε για την Ελλάδα, κάτι χειροπιαστό για την Θράκη δεν έκανε, πέραν του 12% που ρυθμίστηκε, όπως ρυθμίστηκε» πρόσθεσε για να τονίσει πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Μητσοτάκη και της ΝΔ τόσο πανελλαδικά όσο και για την Θράκη. Θα δούμε στην πράξη τι σημαίνει γι’ αυτούς Θράκη. Τα συμπεράσματα βγήκαν, αυτοί που μπήκαν στη βουλή μπήκαν, το πώς μπήκαν στη βουλή είναι γνωστό, όμως τώρα πάμε σε άλλα».
Ερωτηθείς σχετικά με την σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα της παρεμβατικότητας του Προξενείου στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ο κ.Αχμέτ δήλωσε σίγουρος για την συζήτηση του θέματος, εκτός όμως των όσων θα δουν την δημοσιότητα. Ο ίδιος αναφερόμενος και στις δηλώσεις Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής περί των ίσων ευκαιριών μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, τόνισε πως αυτές χρειάζονται εξειδίκευση, ώστε να μην παραμείνουν κενά λόγια.
«Η ελληνοτουρκική φιλία προς όφελος και των δύο λαών»
«Τι ήθελε να πει ο πρωθυπουργός; Θα το εξειδικεύσει ή απλώς το πέταξε; Ισότητα ευκαιριών στην ανάπτυξη; Στις επενδύσεις; Στις καλλιέργειες; Στην καλύτερη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας; Ισότητα ευκαιριών στις γυναίκες της μειονότητας για να αναπτυχθούν ισότιμα με τις άλλες; Και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις;» διερωτήθηκε για να υπογραμμίσει πως αντίστοιχη προσπάθεια απαιτείται και από τα ίδια τα μέλη της μειονότητας.
«Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στη βούληση της μειονότητας. Στη συνάντηση με τον Ερντογάν εύχομαι να πάνε όλα καλά. Η ελληνοτουρκική φιλία άλλωστε είναι προς όφελος των δυο λαών» πρόσθεσε για να καταλήξει λέγοντας πως «αυτό πάντα υπηρέτησα και αυτό θα υπηρετήσω με όποιο κόστος και το επόμενο διάστημα».