Οικονόμου της NASA: Καιρός η Ελλάδα να μπει στον διαστημικό χάρτη
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του ΕΛΔΟ υπό την αιγίδα του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, οι συμμετοχές των ελληνικών πανεπιστημίων, στο κοινό πρόγραμμα του ΕΛΔΟ με τη NASA.
Ανάμεσα στους επιστήμονες που χαιρέτισαν, ήταν και ο φυσικός Σπύρος Κάνουρας, εκ μέρους της εταιρείας Δίοψις. Ο κ. Κάνουρας μίλησε για την ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία σε συνεργασία με τον εγνωσμένου κύρους διαστημικό επιστήμονα, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και συνεργάτη επί πολλά έτη της NASA κ. Αθανάσιου Οικονόμου, συμμετέχει στη δράση “Η Ελλάδα στη Σελήνη” του εθνικού διαστημικού προγράμματος, το οποίο υλοποιεί ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) σε συνεργασία με την ΝΑΣΑ, «επιθυμώντας να συνεισφέρει στην προσπάθεια της χώρας μας με ώριμη και δοκιμασμένη σε πολλές διαστημικές αποστολές, από το 1960 έως σήμερα, τεχνολογία προσδιορισμού της χημικής σύστασης της επιφάνειας του σεληνιακού εδάφους».
Στον χαιρετισμό του μέσω Skype, ο καθηγητής κ. Οικονόμου είπε ότι: «είναι καιρός και η Ελλάδα να μπει στο διαστημικό χάρτη. Είμαι χαρούμενος για τη συμφωνία των ΕΛΔΟ – ΝΑΣΑ και τα οράματα του ΕΛΔΟ για το μέλλον. Η υπογραφή της συμφωνίας είναι το εύκολο, και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα γιατί το να στείλεις κάτι στο διάστημα μέσα σε δύο χρόνια είναι πρωτάκουστο και θα χρειαστεί εντατική δουλειά για να πετύχουμε». Ο κ. Οικονόμου ανέλυσε το πρόγραμμα του Αριστοτέλειου το οποίο θα συμμετάσχει στην αποστολή, λέγοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για αυτό το δύσκολο έργο. Πρέπει να τρέξουμε για να αποφύγουμε κάθε καθυστέρηση στο πρόγραμμα», ευχόμενος σε όλους καλή επιτυχία.
Ο Καθηγητής Θοδωρής Καραπάντσιος, Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι: «Θεωρούμε τη συμμετοχή μας στο εθνικό αυτό πρόγραμμα ως πρόκληση και ευκαιρία για να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τις τεχνολογικές δυνατότητες να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαστημικές αποστολές του μέλλοντος. Το I-VED είναι μια πολυβραβευμένη (NASA, ESA, DAAD, Ennovation 2018 κλπ) καινοτόμα ιατρική συσκευή, που αναπτύχθηκε εξολοκλήρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό να προστατεύει τους αστροναύτες από τη νόσο αποσυμπίεσης. Η αποστολή του I-VED στη Σελήνη αποτελεί μήνυμα ιδιαίτερου συμβολισμού για ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας στην πατρίδα μας».
Ο Μπαρτζάνας Θωμάς Αν. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε: «Η συμμετοχή μας(Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)στο πρόγραμμα αφορά την κατασκευή βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφής στο διάστημα, προσπαθώντας να συνδυάσει τη γνώση, τις εμπειρίες και τη σχετική τεχνολογία με την παραγωγή τροφίμων και σε επίγειες εφαρμογές (δυσμενή περιβάλλοντα, αστική γεωργία). Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για διαστημικές αποστολές μπορούν να έχουν και επίγειες εφαρμογές, και μάλιστα σε περιοχές ή συνθήκες όπου τα συμβατικά συστήματα παραγωγής τροφίμων δεν είναι αποτελεσματικά. Εκ μέρους της ομάδας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό όσο και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για τη σχετική πρωτοβουλία και την ευκαιρία που έδωσαν σε ελληνικές ερευνητικές ομάδες να παρουσιάσουν τις ιδέες και εφαρμογές τους».
Ο Μπαζιώτης Ιωάννης Επ. Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε: «Θεωρώ πως ο ρόλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα. Ένας οργανισμός που έλειπε από τη χώρα μας, και τώρα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα. Μία προσπάθεια που μόλις προ μίας εβδομάδας συνοδεύτηκε από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη NASA. Ένα σύμφωνο, που αποτελεί το πρώτο σκαλί, και σίγουρα απαιτεί τη συνεργασία όλων των επιστημονικών φορέων και εταιρειών της χώρας μας. Θεωρώ πως η συμμετοχή της δικής μου ομάδος, όπως φυσικά και των υπολοίπων επιστημόνων από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (που ασχολούνται με το διάστημα και κάνουν υψηλού κύρους δουλειά σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας),ιδρύματα κι εταιρείες, μόνο οφέλη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα και μεσο-μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά οφέλη αναμένεται να υπάρξουν και στη κρίσιμη μάζα, αυτή των νέων ανθρώπων της χώρας μας, καθώς θα αναπτυχθεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση φοιτητών στο αντικείμενο της πλανητικής επιστήμης. Η εκπαίδευση φοιτητών στο αντικείμενο της πλανητικής επιστήμης, και δη των μετεωριτών και των αναλόγων που εγώ πραγματεύομαι, θα βοηθήσει στη βαθύτερη κατανόηση των ιδιοτήτων άλλων ουράνιων σωμάτων όπως η Σελήνη, ο πλανήτης Άρης, και αστεροειδείς. Υπάρχουν πολλές ερευνητικές ομάδες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και οργανισμοί, όπως η NASA (και ινστιτούτα της) που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη γήινων περιοχών με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες της Σελήνης, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο και βαθμονόμηση αναλυτικών οργάνων στο πεδίο, εφαρμογή νέων τεχνολογιών απεικόνισης κ.α. Η αξία συμμετοχής της δικής μας ομάδος και η ύπαρξη του εν λόγω εθνικού προγράμματος, για την Ελλάδα είναι πολλαπλάσια, συγκρινόμενη με την αρχική “επένδυση” σε απόλυτους αριθμούς από μέρους της ελληνικής πολιτείας».