“Οικονομικός Αρμαγεδδών” – Απαισιόδοξα τα ΜΜΕ για συμφωνία στο Eurogroup
Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης της Αθήνας και η αδιαλλαξία των ευρωπαίων εταίρων καθιστούν αβέβαιη την έκβαση των διαπραγματεύσεων του κρίσιμου Eurogroup. Το σύνολο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ δεν βλέπει συμφωνία και κάποια αναφέρουν και το Grexit. H κυβέρνηση επιμένει στο να κλειδώσει η περίφημη συμφωνία -γέφυρα με ορίζοντα το καλοκαίρι χωρίς να επιδέχεται παράταση του μνημονίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε εσωκομματικές ιδεοληψίες και να ισορροπεί επικίνδυνα πάνω σε «τεντωμένο σκοινί», θέλοντας να υλοποιήσει από τη μια πλευρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και από την άλλη η Ελλάδα να παραμείνει εντός του ευρώ.
Η άλλη πλευρά, εκείνη των ευρωπαίων εταίρων παραμένει αδιάλλακτη. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Ο Σόιμπλε δήλωσε ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια
Το άσχημο κλίματο που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Eurogroup αποτυπώνεται απά δημοσιεύματα ευρωπαϊκών ΜΜΕ:
Η βρετανική «Guardian» έχει τίτλο ότι «η Ευρωζώνη δεν πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει μία ακόμα Lahman Brothers» και έχει μία γελοιογραφία που απεικονίζει τον Αλέξη Τσίπρα Τσίπρα και την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης.
Το αμερικάνικο πρακτορείο Βloomberg αναφέρεται στην επιμονή του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα να μην υποκύψει στις πιέσεις των Βρυξελλών και προσθέτει ότι «Οι ελληνικές μεταπολεμικές συμμαχίες δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει να χάσει περισσότερα από χρήματα».
Η γαλλική Le Monde έχει τίτλο «Ελλάδα, το μονοπάτι για την επίλυση του χρέους είναι πολύ στενό», και αναφέρει ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup θα είναι αρκετά δύσκολες με τις δύο πλευρές- Ελλάδα – Ε.Ε- να εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους.
Η γαλλική Le Figaro έχει τίτλο ότι «Ελλάδα: Η Γερμανία επιφυλακτική για μία συμφωνία», παραπέμποντας σε δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνικό σταθμό που υποστήριξε ότι δεν είναι αισιόδοξος σε την επίτευξη συμφωνίας.
Οι αγγλικοί The Financial Times έχουν την άποψη του Βόλφγκανγκ Μουνχάου πως ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στο Eurogroup της Δευτέρας και αναφέρει πως πρέπει να αψηφήσουν τις σκληρές και παγωμένες εκφράσεις των άλλων εταίρων και παρά τον κίνδυνο που υπάρχει να σηκώσει το ανάστημά της Ελλάδα, οφείλει να το κάνει δίχως όμως να διακινδυνεύει ένα Grexit. Παράλληλα σημειώνει πως το Plan B θα μπορούσε να είναι ένα παράλληλο νόμισμα. Το Grexit θα μπορούσε να αποδειχθεί, επισημαίνει, πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη γιατί ίσως λειτουργούσε ως βάση για άλλους, ειδικά αν δεν επέλθει οικονομικός Αρμαγεδδών στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν είναι επιθυμητό, το Grexit παραμένει προτιμότερο από το status quo.
Ο γερμανικός Τύπος κάνει και αυτός τα δικά του σχόλια ενόψει Eurogroup:
Η Berliner Zeitung αναφέρεται στα ειρωνικά σχόλια από κάποιους στις Βρυξέλλες για την μετονομασία της τρόικας σε ‘Tifkat’ δηλάδή σε ‘Τhe Institution formely known as Troika’, στον θεσμό που τυπικά είναι γνωστός ως τρόικα. Επιπλεόν γράφει και για τις επικλήσεις των μεγάλων γερμανικών συνδικάτων να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα ώστε να ανακατανείμει τα βάρη με δικαιότερο τρόπο και να καταπολεμήσει τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή.»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «πιθανότερο από ένα Grexit είναι ότι η ευρωζώνη θα εκβιασθεί και πάλι. Ανάμεσα στους πολιτικούς που βοήθησαν στη διάσωση ο πολιτικός φόβος είναι ισχυρότερος από ό,τι η οικονομική λογική. Δεν θα έπρεπε όμως να συμπεριφέρονται ως εάν η αποχώρηση της μικρής Ελλάδας από το ευρώ – η οποία μπήκε στην ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία και δεν αναγνώρισε ποτέ τους κανόνες – θα τίναζε ολόκληρη την Ευρώπη στον αέρα. Και δεν θα έπρεπε να παραπονιούνται για τις πολιτικές συνέπειες. Η «πολιτική διάσωσης» που ακολουθούν τροφοδοτεί με όλο και περισσότερους ψηφοφόρους τα ακραία κόμματα. Για την εκλογική βοήθεια θα τους βοηθήσουν οι Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και οι Αληθινοί Φιλανδοί».
Η ΤΑΖ έχει τίτλο «Λεφτά κάτω από το στρώμα» και τονίζει πως «ανήσυχοι Έλληνες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης φαίνεται χαλαρός. Υπολογίζει πως η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα συμφωνήσουν».
Η Süddeutsche Zeitung έχει τίτλο ««Απειλούν μόνο» και επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται ενώπιον μιας καταληκτικής ημερομηνίας. Αυτή τη Δευτέρα θα πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα και οι ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν για την παράταση του δανειοληπτικού προγράμματος. Εάν δεν σταθεί δυνατόν, η διαχείριση του προγράμματος θα βυθιστεί στο χάος και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Ακούγεται δραματικό αλλά είναι ένα σκηνικό που στήνεται και ξεστήνεται στα πέντε χρόνια της κρίσης».
Πηγές: Eρωπαϊκά ΜΜΕ, Deutsche Welle