Ηγέτες χωρών της Αφρικής ζητούν να αρθούν τα εμπόδια για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας

Αφρικανοί ηγέτες που εμπλέκονται στην προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ζήτησαν να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων ώστε να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής χθες Πέμπτη.

Η ομάδα κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα για να αποδεσμευτούν 200.000 τόνοι ρωσικών σιτηρών αποκλεισμένοι σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο Βίνσεντ Μαγκουένα, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

«Οι ηγέτες κάλεσαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, ώστε να επιτραπεί έτσι η αναβίωση και η πλήρης εφαρμογή» της συμφωνίας για τις εξαγωγές μέσω Μαύρης Θάλασσας, είπε ο κ. Μαγκουένα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ και επέτρεπε η Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω Μαύρης Θάλασσας, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τιμής των σιτηρών στις αγορές, πλήττοντας σκληρά τις φτωχότερες χώρες.

Η Μόσχα απαιτεί εγγυήσεις για την τήρηση χωριστής συμφωνίας που αφορά τις δικές της εξαγωγές, ιδιαίτερα λιπασμάτων.

Την έκκληση να ικανοποιηθούν κάποιες από τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου απηύθυναν ο κ. Ραμαφόσα και άλλοι έξι αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κι ο πρόεδρος της Σενεγάλης, ο Μακί Σαλ, μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον κ. Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Μαγκουένα.

Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός σφυροκοπεί λιμάνια στην περιφέρεια της Οδησσού, κρίσιμα για τις εξαγωγές σιτηρών.

Η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη συμμετέχουν σε διπλωματική πρωτοβουλία επτά κρατών της Αφρικής που ελπίζουν να επιτύχουν τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων.

Αφρικανοί επιστήμονες ζητούν την υιοθέτηση τεχνολογιών για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής

 Οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την υιοθέτηση νέων γεωργικών τεχνολογιών προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή τροφίμων, δήλωσαν επιστήμονες την Τρίτη.

Ο Canisius Kanangire, εκτελεστικός διευθυντής του Αφρικανικού Ιδρύματος Γεωργικής Τεχνολογίας (AATF), δήλωσε ότι οι αγρότες και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων στην ήπειρο αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλές προκλήσεις.   

«Υπάρχει ανάγκη οι αφρικανικές χώρες να υιοθετήσουν τεχνολογίες βιοτεχνολογίας, γενετικής τροποποίησης και γονιδιακής επεξεργασίας για να αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων», δήλωσε ο Kanangire σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας.

Ο Kanangire είπε ότι η Νότια Αφρική έχει υιοθετήσει γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι, καλαμπόκι και σόγια, ενώ η Νιγηρία, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Σουδάν, το Eswatini και το Μαλάουι έχουν επίσης υιοθετήσει ή διεξαγάγει δοκιμές σε βαμβάκι, μπιζέλι, αραβόσιτο και μανιόκα ανθεκτική στον ιό.

Παρατήρησε ότι οι αγρότες στην ήπειρο αντιμετωπίζουν επιπτώσεις που προκαλούνται από το κλίμα στους υδάτινους πόρους, την πίεση των εντόμων και την αυξημένη επιβάρυνση από ασθένειες στις καλλιέργειες που απαιτούν την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών που έχουν την ικανότητα να εισάγουν σπόρους ανθεκτικούς στα παράσιτα.

Ο Kanangire ζήτησε τη θέσπιση περιβαλλόντων πολιτικής που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους φορείς να προσδιορίσουν σωστά τα οφέλη και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές συνεργασίες για να αναπτύξουν και να διαθέσουν στην αγορά αυτές τις τεχνολογίες με μεγάλο βαθμό ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Ο Martin Mwirigi, διευθυντής ινστιτούτου του Ινστιτούτου Έρευνας Βιοτεχνολογίας στον Οργανισμό Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Έρευνας της Κένυας (KALRO) είπε ότι η Κένυα έχει εγκρίνει 40 γενετικά τροποποιημένα συμβάντα, 15 βρίσκονται επί του παρόντος υπό περιορισμένες δοκιμές πεδίου ενώ τρία έχουν απελευθερωθεί.

Ο Mwirigi αποκάλυψε ότι το βαμβάκι Bt, μια γενετικά τροποποιημένη φυτική ποικιλία βαμβακιού ανθεκτική στα παράσιτα που παράγει ένα εντομοκτόνο για την καταπολέμηση του σκώληκα, βρίσκεται υπό καλλιέργεια, ενώ ο αραβόσιτος Bt και η ανθεκτική στους ιούς μανιόκα κατά της νόσου της μανιόκας υποβάλλονται σε εθνικές δοκιμές απόδοσης στο Kenya Plant Health Inspector Service, σημειώνοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της πείνας και του υποσιτισμού στις άνυδρες και ημίξηρες περιοχές.

Ο Kanangire πρόσθεσε ότι η επιτυχής ανάπτυξη των γεωργικών τεχνολογιών εξαρτάται από τη συνάφεια, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και η επισιτιστική ασφάλεια παραμένει σημαντική παγκόσμια ανησυχία, ως εκ τούτου ζητεί την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας, της γενετικής τροποποίησης και των τεχνολογιών επεξεργασίας γονιδίων.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές Bt στην Κένυα και η Bt Maize στη Νότια Αφρική αποτελούν απόδειξη ότι η τεχνολογία είναι βιώσιμη και ότι τα επίπεδα αμφιβολίας και φόβου μειώνονται από τα στοιχεία ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Ο Kanangire αποκάλυψε ότι η AATF αναλαμβάνει έρευνα και διερευνά μονοπάτια εμπορευματοποίησης για ποικιλίες αραβοσίτου ανθεκτικές στη striga και αποδοτικές στο νερό, υβριδικές ποικιλίες ρυζιού, τεχνολογίες ελέγχου αφλατοξίνης για καλαμπόκι και φιστίκια και ανθεκτικές στα έντομα ποικιλίες καλαμποκιού που μειώνουν σημαντικά τις απώλειες των αγροτών σε βλαστοτρύπανους και σε κάποιο βαθμό, φθινόπωρο στρατοσκώληκα.

(Πηγή: Xinhua /ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom