Iδρυτής του Facebook: Ο κόσμος κινδυνεύει να δει ως πρότυπο χώρας την Κίνα
Ο ιδρυτής του Facebook θέλει την ΕΕ, και όχι η Κίνα, να ηγηθεί της τεχνολογικής νομοθεσίας
Ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg κάλεσε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοστατήσει στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων για την τεχνολογική ρύθμιση ή καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι χώρες να δούνε την Κίνα ως πρότυπο.
«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πολλές άλλες χώρες βλέπουν την Κίνα … και λένε:” Γεια, αυτό το μοντέλο μοιάζει να μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως δίνει στην κυβέρνησή μας περισσότερο έλεγχο;» , δήλωσε ο Zuckerberg, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τον Επίτροπο της Ε.Ε Thierry Breton.
Σύμφωνα με το μοντέλο του Πεκίνου, «δεν χρειάζεται να σέβεστε τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο πολύ στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κοινωνία», πρόσθεσε ο ιδρυτής του Facebook
«Απλώς πιστεύω ότι αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο και ανησυχώ για το είδος αυτού του μοντέλου που εξαπλώνεται σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Zuckerberg στην ομιλία που διοργάνωσε το Κέντρο Κανονισμού στην Ευρώπη
«Νομίζω ότι το καλύτερο αντίδοτο σε αυτό είναι να υπάρχει ένα σαφές κανονιστικό πλαίσιο που θα βγαίνει από τις δυτικές δημοκρατικές χώρες και αυτό μπορεί να γίνει πρότυπο σε όλο τον κόσμο», και συνέχισε «όταν η Ευρώπη καθορίζει πολιτικές, συχνά γίνονται τα πρότυπα σε όλο τον κόσμο», φέρνοντας ως παράδειγμα την νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία δεδομένων GDPR, η οποία έχει αναπαραχθεί ευρέως.
Ο Breton, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε ότι το Facebook και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρέπει επίσης να ανταποκρίνονται σε ορισμένες αξίες. Εάν θέλετε να έχετε τη σωστή ρύθμιση «πρέπει να έχετε ένα σαφές σύνολο αξιών και στην Ευρώπη έχουμε αυτές τις αξίες», είπε, υπονοώντας ότι το Facebook μερικές φορές «έλειπε», ειδικά όσον αφορά τον έλεγχο παράνομου περιεχομένου ή την καταβολή δίκαιων φόρων.
«Στο τέλος της ημέρας, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε τρόπο, θα ρυθμίσουμε, φυσικά,» προειδοποίησε και σημείωσε με νόημα ο Breton «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι όταν είσαι διευθύνων σύμβουλος, στο τέλος της ημέρας, είσαι ο μόνος που θα είσαι υπεύθυνος»
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε καθώς το Facebook ξεκινά μια ευρωπαϊκή εκστρατεία πίεσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε έναν νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ένα σημαντικό κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ που αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνάμεων της μεγάλης τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ο νόμος θα περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του ψηφιακού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής της ρητορικής μίσους, της προστασίας των δεδομένων των χρηστών και της αποτροπής κατάχρησης από τις μεγάλες εταιρείες από τις κυρίαρχες θέσεις τους στην αγορά.
Χωρίς έλεγχο, ο νόμος θα μπορούσε να αναγκάσει το Facebook, το Google, το Amazon ή την Apple να διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις τους, να παρέχουν στους ανταγωνιστές πρόσβαση στα δεδομένα τους και να ενεργούν περισσότερο ως δημόσιοι οργανισμοί και όχι ως καινοτόμοι που αναζητούν κέρδη.
Ο νόμος θα καθιστούσε επίσης τους γίγαντες υπεύθυνους για παράνομο περιεχόμενο – όπως ρητορική μίσους ή πειρατική μουσική – αντιστρέφοντας μια πολιτική laissez faire που λένε ότι τροφοδότησαν την επανάσταση στο Διαδίκτυο