Ειδική μονάδα αντιμετώπισης “Ψευδών Ειδήσεων” ιδρύει η Βρετανία
Μια νέα μονάδα πληροφοριών ειδικής αποστολής πρόκειται να ιδρύσει η Βρετανική κυβέρνηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραγωγής και διάδοσης «Ψευδών Ειδήσεων» από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Η ίδρυση της νέας μονάδας ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης στις αρχές της εβδομάδας και η νέα μονάδα ονομάστηκε “National Security Communications Unit”.
Η νέα μονάδα θα είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που προέρχεται από όργανα άλλων κρατών, καθώς και ανεξάρτητων οντοτήτων. Το φαινόμενο της παραπληροφόρησης με ψεύτικες ειδήσεις αποτελεί την νέα σημαντική απειλή για την ασφάλειας της χώρας, όπως έχει αποδειχτεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.
Η πρόταση για την ίδρυση της νέας μονάδας ελήφθη κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Λονδίνο. Εισηγητής της ίδρυσης της “National Security Communications Unit” είναι ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στο Αφγανιστάν και σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας Sir Mark Sedwill.
Η νέα μονάδα θα ελέγχεται απευθείας από την Γραμματεία της κυβέρνησης μια υπηρεσία η οποία στελεχώνεται από 2000 άτομα αποστολή της οποίας είναι η υποστήριξη της ορθής και αποτελεσματικής λειτουργίας της Βρετανικής κυβέρνησης.
Η “National Security Communications Unit” θα στελεχωθεί από εδικούς αναλυτές και επαγγελματίες από τον χώρο των Βρετανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας καθώς και από ειδικούς που προέρχονται από τον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων Επικοινωνίας και Κυβερνοασφάλειας. Βασικό χαρακτηριστικό της νέας μονάδας είναι η ίδρυση μιας Ομάδας άμεσης Αντίδρασης η οποία θα μπορεί άμεσα, ταχύτητα να αντιμετωπίζει «Ψευδείς Ειδήσεις» σε αληθινό χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Obama είχε πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου των «Ψευδών Ειδήσεων» με την ίδρυση το 2016 μίας ειδικής Υπηρεσίας η οποία χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 160 εκατ. δολαρίων.
Στόχος της νέας Αμερικανικής υπηρεσίας είναι η αποκάλυψη των προσπαθειών ξένων κρατών να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις «Πληροφοριακού Πολέμου» κατά των ΗΠΑ και να αναλύσουν τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτές.