Η Ιαπωνία δεν θα κατασκευάσει τα υποβρύχια της Αυστραλίας (αλλά αυτό δεν αποτελεί μια νίκη για την Κίνα)

Έτσι, ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull ανακοίνωσε ότι η επόμενη γενιά υποβρυχίων της Αυστραλίας θα κατασκευαστεί από την γαλλική εταιρεία DCNS.

Η μεγάλη πολιτική ιστορία είναι ότι αυτή η ανακοίνωση θα βοηθήσει να εξασφαλίσει την κυβέρνηση ένα σύνολο εδρών της Νότιας Αυστραλίας στις επερχόμενες εκλογές. Η μεγάλη στρατηγική ιστορία δεν είναι τόσο πολύ ποιος κέρδισε αυτήν την προσφορά, αλλά ποιος την έχασε: η Ιαπωνία. Ο διερμηνέας συζήτησε εξαντλητικά τις στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης: θα μπορέσει μια συμφωνία με την Βιομηχανία Mitsubishi να φέρει την Αυστραλία πιο κοντά στην Ιαπωνία; Θα έχει σχηματίσει μια ψευδό-συμμαχία που θα μπορούσε να την μπλέξει στην όλο και πιο εριστική σχέση της Ιαπωνίας με την Κίνα; Τι σημαίνει αυτό για τους εκτεθειμένους  στην Κίνα κλάδους των συναλλαγών της;

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μπορούμε κάλλιστα να δούμε ιστορίες να αναδύονται λόγω της κινεζικής ανακούφισης από αυτή την απόφαση, και ίσως ακόμη και επιπτώσεις λόγω του ότι η Αυστραλία έχει λυγίσει στην κινεζική πίεση να μην επιλέξει την ιαπωνική προσφορά. Αλλά ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε, όπως διαβάζετε αυτές τις ιστορίες είναι ότι η Αυστραλία εξακολουθεί να θέλει να διπλασιάσει τον υποβρύχιο στόλο της από 6 σε 12 υποβρύχια. Είτε η κατασκευάστρια εταιρία είναι γαλλική, γερμανική, ιαπωνική ή άλλη, αυτό εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αγχωτική στρατηγική για την Αυστραλία, η οποία αναπόφευκτα έχει σαν κέντρο τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της Κίνας.

Σίγουρα, θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να παραδοθεί ο στόλος των 12 υποβρυχίων, και αυτό μπορεί να μην κάνει μεγάλη διαφορά στη μεγαλύτερη στρατηγική ισορροπία, η οποία μετατοπίζεται μακριά από την Αυστραλία. Παρ ‘όλα αυτά, είναι μια δραματική χειρονομία που θα μπορούσαμε να βρούμε ανησυχητική  αν γινόταν από οποιονδήποτε από  τους κοντινούς γείτονές μας.

Ίσως ο λόγος που οι γείτονες της Αυστραλίας δεν έχουν εκφράσει ανησυχία είναι ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά προς τι είναι περίπου αυτό το build-up. Και αυτοί επίσης ανησυχούν για την ανάπτυξη της κινεζικής ισχύος και την αύξηση της αυτοπεποίθησης της στην περιοχή. Και αυτοί αναγνωρίζουν ότι τα υποβρύχια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εργαλεία για την καταπολέμηση αυτής της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύς.

Στο τέλος, τίποτα απ’ όλα αυτά μπορεί να μην έχει σημασία για την Κίνα, δεδομένης της αυξημένης τροχιάς της, της επιμονής της και της αποφασιστικότητας της, ενδέχεται να τη δείτε να διεκδικεί σταδιακά την εξουσία πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, είτε χώρες όπως η Αυστραλία επανεξοπλιστούν είτε όχι. Όπως έχει γράψει ο Hugh White, το ερώτημα είναι, τελικά, για την ισορροπία των θελήσεων όχι την ισορροπίας των όπλων. Αλλά αν οι στρατιωτικές δυνατότητες των συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία έχουν βαρύτητα στις κινεζικές αποφάσεις, τότε η σημερινή ανακοίνωση θα πρέπει να είναι αιτία για προβληματισμό στο Πεκίνο, και όχι για γιορτή.

ViaDiplomacy Newsroom