Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας συναντήθηκε με τον ομόλογό της από τα Νησιά Σολομώντα
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne (Μαρίς Πέιν) ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Νήσων Σολομώντα, Jeremiah Manele στο Μπρίσμπεϊν.
«Η Αυστραλία έχει επιδείξει σταθερά μια με σεβασμό και σαφή στάση σχετικά με την κυριαρχία λήψης αποφάσεων των Νήσων Σολομώντα, αλλά επαναλάβαμε τις βαθιές ανησυχίες μας για τη συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαφάνειας », ανέφερε το γραφείο της Πέιν σε δήλωση.
Συμφωνήθηκε να μην φιλοξενήσει τη βάση
Σε κοινή δήλωση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Αυστραλία θα πρέπει να παραμείνει σημαντικός εταίρος ασφαλείας των Νήσων Σολομώντος και ότι οι Νήσοι του Σολομώντα δεν θα πρέπει να φιλοξενούν ξένη στρατιωτική βάση σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας.
Ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Επενδύσεων της Αυστραλίας Dan Tehan (Νταν Τεχάν) δήλωσε ότι η συνάντηση των δύο υπουργών ήταν παραγωγική.
Ο Τεχάν είπε ότι η κινεζική βάση στα νησιά Σολομώντα της Αυστραλίας δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής.
Η Κίνα υπέγραψε σύμφωνο ασφαλείας με τη χώρα των Νήσων του Σολομώντα στις 20 Απριλίου, η οποία φέρεται να επιτρέπει στα πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν λιμάνια και να δημιουργούν ναυτικές βάσεις στα νησιά.
Με το σύμφωνο ασφαλείας, αναφέρθηκε ότι «τα μέρη στοχεύουν να αυξήσουν την ικανότητα των Νήσων του Σολομώντα να διασφαλίζουν τη δική τους ασφάλεια μέσω της συνεργασίας στους τομείς της διασφάλισης της κοινωνικής τάξης, της προστασίας της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της καταπολέμησης των φυσικών καταστροφές » .
Η σημασία των Νήσων του Σολομώντα
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κλέρδισαν τους Ιάπωνες στην «Μάχη του Γκουανταλκανάλ» με τη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων, όπου η Ιαπωνία καθιέρωσε την 3η γραμμή άμυνας.
Αναφερόμενος στη μάχη του Γκουανταλκανάλ με τη συμφωνία στην ατζέντα, ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον τόνισε ότι τα νησιά του Σολομώντα είναι πολύ σημαντικά για την Αυστραλία σήμερα όπως και τότε.
Τα Νησιά του Σολομώντα, που ήρθαν στο προσκήνιο όταν οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021, με την υποτιθέμενη διαφθορά της κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε βίαια γεγονότα, είχαν ζητήσει δυνάμεις ασφαλείας από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα Φίτζι σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες.
Οι Νήσοι του Σολομώντα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην Κοινοπολιτεία των Εθνών όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καθιέρωσε την κυριαρχία στα νησιά το 1893, κυβερνώνται από μοναρχία από τότε που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους στις 7 Ιουλίου 1978.