Η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας κάλεσε το Ισραήλ να αλλάξει πορεία προκειμένου να διατηρήσει τη διεθνή στήριξη
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ δήλωσε σήμερα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπονομεύει τη χώρα του με την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και τον κάλεσε να αλλάξει πορεία προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή στήριξη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε το Σάββατο ότι ο Νετανιάχου «περισσότερο βλάπτει το Ισραήλ παρά το βοηθά» διεξάγοντας τον πόλεμο αντίθετα με τις αξίες της χώρας του.
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Μπάιντεν, η Ουόνγκ συμφώνησε και πρόσθεσε ότι η διεθνής στήριξη προς το Ισραήλ θα συνεχίσει να φθείρεται, αν δεν αντιμετωπίσει «την ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα.
«Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια τρομοκρατική επίθεση και δικαίως τότε ο κόσμος στάθηκε με συμπόνια και αλληλεγγύη προς το Ισραήλ», σημείωσε η Αυστραλέζα υπουργός.
«Πιστεύω ότι ο κόσμος νιώθει φρίκη για την τρέχουσα κατάσταση (…) και θα έλεγα ότι, αν το Ισραήλ δεν αλλάξει την πορεία του, θα συνεχίσει να χάνει υποστήριξη», πρόσθεσε.
Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και 253 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με στοιχεία του Ισραήλ. Από τις χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς.
Λόγω του πολέμου έχει εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα κινδυνεύει με λιμό.
Τα σχόλια της Ουόνγκ προστίθενται σε αυτά ολοένα και περισσότερων χωρών, ακόμη και στενών συμμάχων του Ισραήλ, που του ζητούν να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων.
Ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν με κοινή τους ανακοίνωση τον Φεβρουάριο να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα. Η Ουόνγκ σημείωσε ότι οι τρεις χώρες ενώθηκαν για να «ενισχύσουν» τη φωνή τους.