Η Βουλγαρία προσφέρει στο Αζερμπαϊτζάν ηλεκτρική ενέργεια με αντάλλαγμα φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία προσφέρθηκε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στο Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την επέκταση των προμηθειών φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα υπουργού Οικονομίας Νίκολα Στογιάνοφ κατά την επίσκεψή του στο Μπακού την Κυριακή.
«Με ένα τέτοιο σύστημα – ανταλλαγή φυσικού αερίου με ηλεκτρική ενέργεια, η Βουλγαρία θα μπορούσε να λάβει ποσότητες τους επόμενους τέσσερις έως πέντε μήνες, όταν τη χρειαζόμαστε περισσότερο τον χειμώνα», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση BNT .
«Παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο από αέριο, και εμείς είμαστε μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. εξάγουμε και έχουμε υπερπαραγωγή. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει. έχει επιβεβαιωθεί κατ’ αρχήν. Εάν η Βουλγαρία μπορεί εναλλάξ να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να στείλει το φυσικό αέριο, θα εξοικονομήσουν», είπε ο υπουργός.
Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, χάρη στις δυναμικότητες άνθρακα, υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας.
Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η Βουλγαρία διαπραγματεύεται και με την Gazprom. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας Ρόζεν Χρίστοφ δήλωσε πριν από τρεις ημέρες ότι υπάρχει πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου να μην εξάγει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία.
«Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι χώρες αναζητούν φυσικό αέριο και το Αζερμπαϊτζάν δέχεται μεγάλη πίεση», σχολίασε ο υπουργός.
Στα τέλη Ιουλίου, ο τότε πρωθυπουργός Kiril Petkov επισκέφθηκε το Μπακού και ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να προμηθεύει στη Βουλγαρία επιπλέον 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Επί του παρόντος, το αέριο του Αζερμπαϊτζάν ανέρχεται συνολικά σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως, που είναι αρκετό για το 1/3 των αναγκών της χώρας.
Οι πρόσθετες ποσότητες θα κάνουν το αέριο του Αζερμπαϊτζάν τα 2/3 του μείγματος αερίου της Βουλγαρίας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πρόσθετων ποσών.
Ο νέος αγωγός διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας θα αρχίσει να λειτουργεί έως τον Σεπτέμβριο και μέσω αυτού θα μεταφέρεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η χωρητικότητα του σωλήνα μπορεί να αυξηθεί από τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. αέριο ετησίως έως και πέντε δισεκατομμύρια εάν εγκατασταθούν ισχυρότεροι συμπιεστές. Παράλληλα, γίνεται λόγος για επέκταση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TANAP).
«Το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται ότι μπορεί να διατηρήσει μικρή την επέκταση της χωρητικότητας για εμάς ως παραδοσιακό εταίρο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως με μακροπρόθεσμα συμβόλαια με το Αζερμπαϊτζάν και η κατανάλωσή μας είναι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως, που σημαίνει σχεδόν 60%. Εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Ενέργειας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν για την τιμή, τις ποσότητες και τους όρους», εξήγησε ο Στογιάνοφ.
Τον Ιούλιο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν μνημόνιο που προβλέπει τον διπλασιασμό της προμήθειας φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου από τα σημερινά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 20 δισεκατομμύρια έως το 2027. Το επόμενο έτος αναμένονται εισαγωγές φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη να αυξηθεί από οκτώ δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
(πηγή: euroactiv)