Η Βουλγαρία κατηγορεί Ρώσους κατασκόπους για εντάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη ότι οι διαμάχες της χώρας του με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία επιδεινώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

«Μου αναφέρθηκε ότι Ρώσοι κατάσκοποι εργάστηκαν ειδικά ενάντια στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας», είπε. «Κάποιος προσπαθεί να εκπροσωπήσει άδικα τα συμφέροντα της Βουλγαρίας», πρόσθεσε. «Το συμφέρον της Ρωσίας ήταν πάντα να εμποδίσει τα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν ευρωπαϊκό μέλλον».

Η Ειδική Εισαγγελία της Βουλγαρίας ερευνά ήδη φερόμενη ρωσική κατασκοπευτική δραστηριότητα στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της χώρας και ερευνά τα γραφεία.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, γνωστός για την πιο ήπια στάση απέναντι στη Μόσχα, υπερασπίστηκε το έργο του οργανισμού. «Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας έχει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και νομίζω ότι εργάζεται ενεργά για να μην επιτρέψει καμία παραβίαση του συστήματος», είπε.

Από τότε που μπήκε στην πολιτική το 2021, αρχικά ως προσωρινός υπουργός Οικονομίας στο υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στη συνέχεια ως πρωθυπουργός και συναρχηγός του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» , ο Πέτκοφ προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία. καθυστερώντας τις ελπίδες του τελευταίου για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ.

Ο Πέτκοφ συνάντησε τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι τη Δευτέρα και αμφότεροι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Βουλγαρίας να άρει το τρέχον βέτο της στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δεν έχει ακόμη αντιδράσει στους τελευταίους ισχυρισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία απέλασε πολλούς Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία και συνέλαβε Βούλγαρους που συνεργάζονταν μαζί τους. ΑΤον Μάρτιο του 2021 , περισσότεροι από δέκα διπλωμάτες ονομάστηκαν personae non grata . 

Ωστόσο, ορισμένες πρόσφατες απελάσεις έχουν περιγραφεί ως απλά κόλπα δημοσίων σχέσεων, που εκτελέστηκαν από τον γενικό εισαγγελέα Ivan Geshev για να ενισχύσουν την εικόνα του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με την τρέχουσα κυβέρνηση. Παρά τις πολυάριθμες συλλήψεις και τις κατηγορίες, κανείς δεν έχει καταδικαστεί για φερόμενη κατασκοπεία. 

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εισαγγελία άρχισε να ερευνά την Elena Guncheva, βουλευτή και μέλος του ρωσόφιλου ακροδεξιού κόμματος Vazrazhdane (Αναγέννηση) , μετά από μια ανάρτηση στο Facebook από τις 18 Μαρτίου στην οποία έλεγε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα χτυπηθεί από ένα ρωσικό βλήμα. Στην ανάρτηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ένας από τους [ρωσικούς] πύραυλους θα καταστρέψει το Υπουργικό Συμβούλιο» στη Σόφια, εάν η Βουλγαρία στείλει όπλα στην Ουκρανία, και περιέγραψε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ως «Ζελένσκι τον κλόουν». Την έχουν κατηγορήσει για προδοσία.

(πηγή: balkaninsight.com/ photo EPA-EFE/JULIEN WARNAD)

ViaDiplomacy Newsroom