Η Βουλγαρία αποδέχτηκε το Βόρεια Μακεδονία κατά την συνάντηση των Πρωθυπουργών
Την εντατικοποίηση του μεταξύ τους διαλόγου με στόχο την εποικοδομητική προσέγγιση των ανοιχτών διαφορών των δύο χωρών και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας συμφώνησαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.
Οι Κοβάτσεφσκι και Πέτκοφ συμφώνησαν να συσταθούν μικτές ομάδες εργασίες μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των υποδομών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κ.α.
Οι επιτροπές αυτές θα συνεδριάζουν ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας «να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να προκύψουν απτά αποτελέσματα, με τα οποία θα δείξουμε στους λαούς των δύο χωρών ότι η καλή γειτονία αποδεικνύεται πρακτικά και όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων».
Ακόμη, ο Κίριλ Πέτκοφ ανήγγειλε την επαναλειτουργία, εντός δύο μηνών, της αεροπορικής σύνδεσης Σόφιας-Σκοπίων, η οποία είχε διακοπεί το 2009 λόγω έλλειψης επιβατών.
Κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συμφωνήθηκε και η πραγματοποίηση διακυβερνητικής διάσκεψης Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, στη Σόφια, στις 25 Ιανουαρίου.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, η Βουλγαρία αποδέχτηκε να χρησιμοποιεί και το σύντομο όνομα (Βόρεια Μακεδονία) της γειτονικής της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την μεριά των Σκοπίων προς τον ΟΗΕ με την οποία διευκρινίζεται ότι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” αναφέρεται στην νομική οντότητα της χώρας και όχι στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, μέρος της οποίας αποτελεί και τμήμα του επικράτειας της Βουλγαρίας (“Μακεδονία του Πιρίν”). Μέχρι σήμερα, η Βουλγαρία χρησιμοποιούσε μόνο το επίσημο όνομα της γειτονικής της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και απέφευγε συστηματικά τη χρήση της σύντομης ονομασίας.
«Η διευθέτηση του ζητήματος με τη σύντομη ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” αποτελεί για μένα το πρώτο μεγάλο βήμα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις σχέσεις των δύο χωρών. Τέτοια βήματα δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον και οδηγούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και μεταξύ των δύο λαών» δήλωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι οι δύο χώρες εκφράζουν ανοιχτά τη βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.
Ο Κίριλ Πέτκοφ αφού υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που πριν από 30 χρόνια (στις 15 Ιανουαρίου 1992) αναγνώρισε την ανεξαρτησία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την πρόοδο που σημειώσαμε σήμερα και που μπορώ να πω ήρεμα πια, Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.
Ο Κίριλ Πέτκοφ ανέλαβε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι μόλις προχθές εξελέγη πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Κίριλ Πέτκοφ και η βουλγαρική αντιπροσωπεία έγιναν σήμερα δεκτοί στα Σκόπια με όλες τις τιμές και σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, στη διάρκεια της μονοήμερης αυτής επίσκεψής του συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας.
Η σημερινή επίσκεψη του Κίριλ Πέτκοφ στα Σκόπια χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου και αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Βουλγαρία εδώ και πάνω από ένα χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.
Πάντως, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια απέφυγαν να αναφερθούν ευθέως στις διαφορές αυτές.