Η Βουλγαρία αναγνωρίζει το τουρκικό παρακράτος της Θράκης;
Ημερίδα με θέμα «Θρησκευτική κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» διοργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Θράκη – TÜB και πραγματοποιήθηκε στην Ραιδεστό, στο Πανεπιστήμιο Tekirdağ NKÜ στις 23/5/2024
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συμμετείχε και ο Βούλγαρος Μουφτής (διορισμένος) ο οποίος δεν το έπραξε χωρίς την επίσημη άδεια του βουλγαρικού υπεξ, γεγονός το οποίο είναι ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά της Ελλάδας
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι : ο 29ος Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Δρ. Mustafa ŞENTOP, Πρόεδρος του Φορολογικού Δικαστηρίου Tekirdağ Halil GÜNDÜZ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου μας και Πρόεδρος της περιόδου TÜB Prof. Δρ. Mümin ŞAHİN και η σύζυγός του Selda ŞAHİN, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Kırklareli Δρ. Bülent ŞENGÖRÜR, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Trakya Δρ. Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ NKÜ Αντιπρύτανης Δρ. Celalettin VATANDAŞ, Δρ. Gülsüm ÖZKAN και Δρ. Murat TAŞAN, η χήρα του Sadık AHMET Işık AHMET, ο Επαρχιακός Διευθυντής Νεολαίας και Αθλητισμού Ahmet ÜZGÜN, ο Επαρχιακός Διευθυντής Εθνικής Εκπαίδευσης Ersan ULUSAN, ο Επαρχιακός Διευθυντής Υγείας Δρ. Ali Cengiz KALKAN, Επαρχιακός Διευθυντής Ιδρύματος Εργασίας και Απασχόλησης Yaşar ESEN, Πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Vedat AHMET, οι παρακρατικοί ψευδομουφτήδες Κομοτηνής İbrahim ŞERİF, Ξάνθης Mustafa TRAMPA, Μέλη Γερουσίας Tekirdağ NKÜ, Κοσμήτορες Σχολών και Διευθυντές Σχολών, Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και οργανισμών, εκπρόσωποι ΜΚΟ, μέλη του Τύπου, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές.
Μιλώντας στην τελετή, που ξεκίνησε με τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο Καθ. Δρ. Mustafa ŞENTOP αναφέρθηκε στο νόημα και τη σημασία του πάνελ με τίτλο «Θρησκευτικές καταστάσεις των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα», στην ιστορία της έννοιας της «θρησκείας» και μοιράστηκε τις σκέψεις του για την θρησκευτική ζωή των Τούρκων που παρέμειναν στην την περιοχή μετά την αποχώρηση των Οθωμανών από τα Βαλκάνια.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθ. Δρ. Mümin ŞAHİN είπε, «Το Πανεπιστήμιο Tekirdağ Namık Kemal αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα Βαλκάνια και τη Δυτική Θράκη. Έχουμε περίπου 2.300 διεθνείς φοιτητές στο πανεπιστήμιό μας. Περίπου 1000 από αυτούς έρχονται στο Πανεπιστήμιο μας από τις βαλκανικές χώρες και τη Δυτική Θράκη. Ως Βαλκανικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Rumelia και μέλος της Ένωσης Βαλκανικών Πανεπιστημίων, αυτή η ποσόστωση αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα Βαλκάνια και η Ρωμυλία είναι από τις περιοχές όπου ζουν πιο πυκνά οι συγγενείς μας. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας. «Για τον λόγο αυτό, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο πάνελ με τίτλο «Θρησκευτικές καταστάσεις των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» που διοργανώνεται εδώ.
Ο Πρύτανης δήλωσε ότι σκοπός του πάνελ είναι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα από όλες τις απόψεις και να προτείνει λύσεις.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Kırklareli Prof.. Bülent ŞENGÖRÜR και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Trakya . Δρ. Erhan TABAKOĞLU αναφέρθηκε στα οφέλη της συνεργασίας και του στενού εργασιακού περιβάλλοντος που παρέχει η Ένωση Πανεπιστημίων Θράκης μεταξύ των περιφερειακών πανεπιστημίων και εξέφρασε την ικανοποίησή τους για αυτή τη συνέργεια που εξαπλώθηκε στα Βαλκάνια και τη Θράκη.
Μετά τις εναρκτήριες ομιλίες, η Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου μας, μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ιστορίας, υπό τον συντονισμό του Halit EREN, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας Vedat AHMET, ο Παρακρατικός ΨευδοΜουφτής Κομοτηνής İbrahim ŞERİF και ο Παρακρατικός ΨευδοΜουφτής Ξάνθης Mustafa TRAMPA μοιράστηκαν με το κοινό ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη θρησκευτική κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στη Βουλγαρία και την Ελλάδα. .