Η Βουλγαρική Προεδρία της ΕΕ βλέπει «ευκαιρία» στη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Η προεδρία της Βουλγαρίας στην ΕΕ διαβλέπει σημαντική «ευκαιρία» στην μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ενόψει της κρίσιμης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η ΠΓΔΜ απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη το 2005, αλλά η προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ εμποδίστηκε από τη διαφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη επίσημων συνομιλιών με τα Σκόπια, καθώς και με τη γειτονική Αλβανία που ευελπιστεί εξίσου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια την Τρίτη (15 Μαΐου) και διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Η κ. Zaharieva εξήγησε ότι θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στη Σόφια αργότερα αυτή την εβδομάδα και ελπίζει ότι «θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στις 17 Μαΐου στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Βλέπω μια ευκαιρία εκεί και πραγματικά ελπίζω ότι θα τελειώσουν αυτές τις πολύπλοκες, αλλά θετικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι καλές για τους πολίτες και των δύο κρατών», δήλωσε η Βουλγάρα αξιωματούχος στη EURACTIV.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για τις διαπραγματεύσεις, αλλά επιμένει στις κόκκινες γραμμές της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε σήμερα τη «σαφή και αδιαμφισβήτητη θέση» της Ελλάδας για μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει σε όλες τις πολυμερείς και διμερείς διεθνείς σχέσεις και συναλλαγές.

«Αυτή είναι μια προϋπόθεση για τη συμφωνία, γεγονός που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη στην περιοχή, την οποία προσπαθεί να ενισχύσει η κυβέρνηση, είναι το «κλειδί» για τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια και την επίλυση του προβλήματος.

Μετά από συνάντηση έξι ωρών με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αθήνα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε το Σάββατο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά», προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Το ΝΑΤΟ έχει, επίσης, υπογραμμίσει την ανάγκη επίλυσης της διαφωνίας για την ονομασία ως αναγκαία προϋπόθεση πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι σαφής. Μόλις επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, μπορεί να ξεκινήσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Το θέμα αυτό παραμένει άλυτο για χρόνια, ωστόσο, πλέον έχουμε μια νέα δυναμική. Ελπίζουμε ότι η Αθήνα και τα Σκόπια θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

(πηγή: euractiv.gr)

ViaDiplomacy Newsroom