Η Βουλγαρία είδε το πρώτο όφελος του IGB – Η Gazprom μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου

Μειωμένη κατά 40,3% θα είναι η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Βουλγαρία, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της Bulgargaz και της Gazprom. Έτσι, από την 1η Μαρτίου, η νέα τιμή παράδοσης του καυσίμου διαμορφώνεται στα 13,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ, είναι αξιοσημείωτο, ότι θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 5 Αυγούστου 2019, όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών

Η διαφορά για τη χρονική αυτή περίοδο εκτιμάται σε περίπου 77 εκατ. ευρώ και θα επιστραφεί στους πελάτες της Bulgargaz, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας,  Νικολάι Παβλόφ.

“Δεν είναι τυχαίο ότι στις 3 Μαρτίου, η Gazprom επέστρεψε υπογεγραμμένη τη σύμβαση. Αυτό είναι αποτελεί μια συμβολική πράξη και ευχαριστώ τους συναδέλφους από την ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, επισημαίνοντας ότι η Βουλγαρία εξέφραζε, ανέκαθεν, την ευγνωμοσύνη της προς την Ρωσία για την απελευθέρωσή της.

IGB και Αλεξανδρούπολη οδηγούν σε απεξάρτηση της Βουλγαρίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο

Ο αγωγός IGB θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος του είναι 182 χιλιόμετρα από τα οποία τα 31 χιλιόμετρα είναι στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό. Το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού θα φτάσει τελικά τα 240 εκατ. ευρώ. Ο IGB θα έχει αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως (με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 5 δις. κυβικά μέτρα), συνδέοντας το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοπραξίας που υλοποιεί τον αγωγό IGB, η βουλγαρική κυβέρνηση δήλωσε επισήμως ότι η Bulgargaz EAD θα επιφυλάξει πρόσθετη μεταφορική ικανότητα στη γραμμή διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας – μέχρι 500 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως για περίοδο 3-5 ετών. «Με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου, η Bulgargaz EAD θα συμμετάσχει στη δεσμευτική φάση της δοκιμής αγοράς για την κράτηση του δυναμικού στο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη, διατηρώντας μέχρι 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά όχι λιγότερο από 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για περίοδο 3 έως 5 ετών. Από την πλευρά της, η Bulgargaz EAD δεσμεύεται να αναθέτει συμβάσεις LNG για καταναλωτές στη Βουλγαρία με ανταγωνιστικούς όρους τιμών μέσω της IGB» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης

Στις 10 Ιανουαρίου η GASTRADE, η εταιρεία που αναπτύσσει τον Τερματικό Σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του Market Test του έργου, της διακρίβωσης δηλαδή του πραγματικού εμπορικού ενδιαφέροντος για τη χρήση του.

Σύμφωνα με την Gastrade «ο σταθμός έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια νέα πύλη προμήθειας φυσικού αερίου για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να προσφέρει στην περιφέρεια ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποίηση των οδών και των πηγών προμήθειας, ευελιξία τιμών και ισχυρότερο ανταγωνισμό. Το έργο θα καλύψει την αυξανόμενη μεσο- και μακροπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου στην περιοχή ενώ θα προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στο LNG και θα ενισχύσει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην περιφερειακή αγορά».

Το φυσικό αέριο που θα φτάνει στο σταθμό στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορεί να μεταφερθεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και τις υπόλοιπες αγορές στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω του υπό κατασκευή Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Στην πρώτη φάση του Market Test είκοσι εταιρείες είχαν υποβάλλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνολική δυναμικότητα αεριοποίησης στην πλωτή μονάδα και παράδοσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) της τάξης των 12,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ανά έτος. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι πως τα αιτήματα εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπερκάλυψαν την τεχνική δυναμικότητα του έργου το οποίο έχει σχεδιασθεί για 5,5 bcm ανά έτος.

Ο σταθμός LNG  αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) για την παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) η οποία θα βρίσκεται μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ από την Αλεξανδρούπολη και από ένα αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του οποίου το αέριο θα παραδίδεται στο ΕΣΜΦΑ και στη συνέχεια στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Τουρκία μέχρι και την Μολδαβία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Το FSRU θα έχει ονομαστική δυναμικότητα αεριοποίησης και παροχής 5,5 bcm φυσικού αερίου ανά έτος και τεχνική δυναμικότητα αιχμής ύψους 22,8 εκ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας για το έργο προγραμματίζεται για το 3ο τρίμηνο του 2022. Το Έργο έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πλήρως αδειοδοτημένο.

(με πληροφορίες από energia.gr & ethnos.gr)

 

ViaDiplomacy Newsroom