Η Τουρκία θα πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια (+ τόκους) στη Βαγδάτη για παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ

Το Ιράκ διέκοψε τις εξαγωγές αργού από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και τα κοιτάσματα του βόρειου Κιρκούκ το Σάββατο, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος ενέργειας, αφού η χώρα κέρδισε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας κατά της Τουρκίας.

Η απόφαση να σταματήσουν οι αποστολές αργού 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) σχετίζεται με μια υπόθεση του 2014, όταν η Βαγδάτη ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι. του Τζεϊχάν.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις εξαγωγές της KRG μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν.

Το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη υπέρ του Ιράκ, επιβεβαίωσε το Σάββατο το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση της διαιτησίας, είπε μια πηγή.

Τούρκοι αξιωματούχοι της ναυτιλίας είπαν στους Ιρακινούς υπαλλήλους ότι κανένα πλοίο δεν θα επιτρέπεται να φορτώνει κουρδικό αργό χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στα χέρια του το Reuters.

Στη συνέχεια, η Τουρκία διέκοψε την άντληση ιρακινού αργού από τον αγωγό που οδηγεί στο Τζεϊχάν, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο.

Το Σάββατο, το Ιράκ σταμάτησε την άντληση πετρελαίου από την πλευρά του αγωγού που εκτείνεται από τα βόρεια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ, δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Το Ιράκ διοχέτευε 370.000 bpd αργού πετρελαίου KRG και 75.000 bpd ομοσπονδιακού αργού μέσω του αγωγού πριν σταματήσει, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τις λειτουργίες του αγωγού.

«Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Πετρελαίου θα ταξιδέψει στην Τουρκία σύντομα για να συναντήσει αξιωματούχους ενέργειας για να συμφωνήσουν σε νέο μηχανισμό εξαγωγής αργού πετρελαίου του βόρειου Ιράκ σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου.

Το Ιράκ θα συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές τρόπους για να διασφαλίσει τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν και τις υποχρεώσεις της κρατικής SOMO με εταιρείες πετρελαίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Η απόφαση, στην οποία η Τουρκία έχει διαταχθεί να πληρώσει στο Ιράκ περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τους τόκους, καλύπτει την περίοδο 2014-2018, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης.

Μια δεύτερη υπόθεση διαιτησίας, η οποία η πηγή αναμένει να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, θα καλύπτει την περίοδο από το 2018 και μετά.

Τουρκικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Η τελική ακρόαση για την υπόθεση της διαιτησίας διεξήχθη στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να εγκρίνουν την ετυμηγορία, η γραμματεία του διαιτητικού δικαστηρίου και το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο, ανέφερε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

Ο αντίκτυπος στην παραγωγή πετρελαίου της KRG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του κλεισίματος του ιρακινοτουρκικού αγωγού (ITP), ανέφεραν πηγές, προσθέτοντας ότι αυτό θα προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KRI).

Η διακοπή των εξαγωγών μέσω του αγωγού θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της οικονομίας της KRI, σύμφωνα με επιστολή πέρυσι προς εκπροσώπους των ΗΠΑ από την HKN Energy με έδρα το Ντάλας, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η Τουρκία θα χρειαστεί να προμηθευτεί περισσότερο αργό από το Ιράν και τη Ρωσία για να αναπληρώσει την απώλεια πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, ανέφερε η επιστολή.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την περιοχή εκτός εάν βελτιωθεί το περιβάλλον.

Ξένες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των HKN Energy και Gulf Keystone, έχουν συνδέσει τα επενδυτικά τους σχέδια φέτος με την αξιοπιστία των πληρωμών της KRG, οι οποίες αντιμετωπίζουν μήνες καθυστερήσεων.

ViaDiplomacy Newsroom