Η Τουρκία πιέζει για συμφωνία σιτηρών για να εξασφαλίσει φθηνά σιτηρά
Λειτουρφώντας ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία εργάζεται για να αναβιώσει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για να ενισχύσει την περιφερειακή της επιρροή και να εξασφαλίσει φθηνά σιτηρά, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η συμφωνία, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, σταμάτησε να λειτουργεί όταν η Ρωσία αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτήν στις 17 Ιουλίου, επικαλούμενη ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις από την Δύση.
Έκτοτε, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί του και οι διπλωμάτες εργάζονται εντατικά για να αναβιώσουν τη συμφωνία.
Ο Τούρκος ηγέτης είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του και είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο για να συζητήσει τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Η περιφερειακή επιρροή, το κύρος και τα φθηνά σιτηρά είναι τα κύρια κίνητρα για την Τουρκία να αναβιώσει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά, είπε στο Xinhua [Κρατικό Πρακτορείο Κίνας] ο Batu Coskun, ανεξάρτητος αναλυτής πολιτικού κινδύνου με έδρα την Άγκυρα.
«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό στοιχείο κύρους σε αυτό και η Τουρκία αναδείχθηκε ως ένας πολύ σημαντικός συνομιλητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», σημείωσε.
Κατά την άποψη του Coskun, η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει μια πιθανή επανεργοποίηση της συμφωνίας για τα σιτηρά ως μέσο προσέγγισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Η ηγεσία της Τουρκίας επιθυμεί να αξιοποιήσει την προηγούμενη διπλωματική της επιτυχία με τη συμφωνία για τα σιτηρά, την οποία θεωρεί ένα βήμα προς τη μόνιμη ειρήνη, ανέφερε.
Ο Κερίμ Χας, αναλυτής με έδρα τη Μόσχα, πιστεύει ότι οι οικονομικοί λόγοι βρίσκονται στην κορυφή του κινήτρου της Τουρκίας για την αποκατάσταση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, καθώς η χώρα ταλαιπωρείται από την οικονομία, ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό των τροφίμων.
«Περισσότερο από το 80 τοις εκατό του σιταριού που εισάγει η Τουρκία προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα πελάτης της Ρωσίας», είπε στο Xinhua.
«Επιπλέον, η Τουρκία αγόραζε σιτάρι σε μειωμένες τιμές και από τις δύο χώρες, μεσολαβώντας στον διάδρομο των σιτηρών», είπε ο Χας.
Ωστόσο, η απόσυρση της Ρωσίας από την πρωτοβουλία που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών των σιτηρών, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια επικείμενη επισιτιστική κρίση.
Αντιμετωπίζοντας τέτοιες δυσκολίες, η Τουρκία θα ήθελε να θεωρείται ως ένα έθνος που καταβάλλει διπλωματικές προσπάθειες για να φέρει βοήθεια και τρόφιμα στα λιγότερο ανεπτυγμένα οικονομικά μέρη του κόσμου, υποστήριξε ο Coskun.
Η Άγκυρα, η οποία επιδιώκει μια «προορατική ουδετερότητα» στη σύγκρουση της Ουκρανίας, δεν έχει προσχωρήσει στις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία, αλλά έχει σφραγίσει τα τουρκικά στενά για τα πλοία του ρωσικού στρατού, εμποδίζοντας τα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν ή να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Τουρκία είπε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της Ρωσίας και ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων στις 8 Αυγούστου, ο Τούρκος ηγέτης προειδοποίησε για το φάσμα της κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία.
«Η επέκταση του πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα θα ήταν πλήρης καταστροφή για ολόκληρη την περιοχή μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει τον έλεγχο της Τουρκίας στον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια.
(πηγή: Xinhua)