Η Τουρκία επιδιώκει σύγκρουση και παρέμβαση της Ρωσίας – Άφιξη νέων σκαφών από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις, η μία από τον Γάλλο Πρόεδρο ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφέροντας «αυτό που έκανε η Γαλλία ήταν σημαντικό, είναι η πολιτική της κόκκινης γραμμής που είχα πάντα, όταν γίνεται λόγος για την κυριαρχία στη Μεσόγειο, είμαι υποχρεωμένος να είμαι συνεπής στις πράξεις και στα λόγια. Οι Τούρκοι λαμβάνουν υπόψη και σέβονται μόνο αυτό».
Η άλλη έγινε από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι. ο οποίος απείλησε, ξανά, με πόλεμο αν η Ελλάδα από τα 6 ν.μ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προχωρήσει στα 12. Αυτή η αναφορά του Φουάτ Οκτάι ίσως προκύπτει από πληροφορίες που έχει η Άγκυρα.
Η Τουρκία θα επιδιώξει την σύγκρουση γνωρίζοντας δύο πράγματα. Πρώτα ότι επίθεση εναντίον της Ελλάδας θα προκαλέσει την αντίδραση όλων, και κυρίως της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις θα είναι άμεσες, και ειδικά από τις ΗΠΑ καταστροφικές. Το δεύτερο που γνωρίζει, και έχει επιδιώξει, είναι η παρέμβαση της Μόσχας σε μια σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ρωσικό ναυτικό έχει στην περιοχή περισσότερα από 15 πλοία επιφάνειας και 3 υποβρύχια. Πολλά από αυτά τα πλοία συνεργάζονται ήδη με τις τουρκικές δυνάμεις στο επίπεδο της πληροφορίας.
Όπως έχει αναφέρει το Viadiplomacy, η Μόσχα έχει κληθεί από την Άγκυρα για να την στηρίξει ειδικά στον εντοπισμό των Ελληνικών (Νατοϊκών) υποβρυχίων. Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτήρισε την πληροφορία Fake News χωρίς κανένα άλλο επιχείρημα. Βέβαια τα γεγονότα μέχρι σήμερα, και συγκεκριμένες ημερομηνίες την εκθέτουν, και κυρίως, τα όσα συμβαίνουν στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κύπρο – Συρία – Τουρκία.
Ο συνασπισμός που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια στην Τουρκία, περιορίζει τον χρόνο της Τουρκίας η οποία βλέπει να οδηγείται σε έναν διάλογο με την Ελλάδα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Άγκυρα έχει φτάσει στο σημείο όπου δεν κερδίζει τίποτα, θα επιλέξει να εμπλέξει όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή ώστε να γίνουν μέρος του προβλήματος, μαζί και η Μόσχα που θα την υποστηρίξει στο αναγκαστικό τραπέζι του διαλόγου