Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές, η Ελλάδα μόνο μία

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται, βήμα βήμα, να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην νέα απαίτηση της Τουρκίας.

Αυτή η νέα πρόκληση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα που την επηρεάζει άμεσα. Αφορά και τους Αμερικανούς, οι οποίοι μέσω του Πρέσβη στην Αθήνα , Τζέφρι Πάιατ, έχουν αναφερθεί επανελλειμένα στο θέμα των νησιών του Αιγαίου και το καθεστώς τους. Μια προσπάθεια αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα στην περιοχή, θα είναι αμφισβήτηση και του ρόλου των ΗΠΑ. Αφορά τους Ευρωπαίους οι οποίοι αυτή την φορά θα αναγκαστούν να αντιδράσουν σκληρά σε μια πρόκληση τέτοιους μεγέθους, και θα αναγκαστούν ακόμα Γερμανοί και Ιταλοί. Αφορά ακόμα και τους Ισραηλινούς, οι οποίοι θα δούνε έναν από τους δύο συμμάχους στην περιοχή, να αντιμετωπίζει προβλήματα από χώρα που επεμβαίνει στην Παλαιστίνη.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι όλοι οι παραπάνω θα συμμετέχουν στην τελευταία κλιμάκωση που θα είναι η σύγκρουση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα παρέμβουν σε όλα τα άλλα στάδια πριν το τελευταίο. Η Ελλάδα μέχρι εκείνη την στιγμή έχει όλες τις νομικές και διπλωματικές επιλογές, όμως στο τέλος η επιλογή της θα είναι μία.

Η Τουρκία από την πλευρά της έχει πολλές επιλογές. Όπως το έχει ξανακάνει, για να απεγκλωβιστεί από το θέμα αυτό θα ανακοινώσει μια άλλη επιθυμία της. Άλλωστε έχει πολλές, από τον Έβρο μέχρι την Λιβύη, και είναι σίγουρο ότι έχει στο συρτάρι της άλλες τόσες. Όμως η επιθυμία για να μετατραπεί σε διεκδίκηση, θα πρέπει να μπει στην ζυγαριά του τι θα χάσει σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα, με την τελευταία το τοπικό επεισόδιο να το μετατρέπει σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση. Αυτό φοβούνται άλλωστε, τόσο οι Τούρκοι, όσοι και οι σύμμαχοι της, Γερμανία και Ιταλία

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.