Η Θεσσαλονίκη το κέντρο της εξωστρέφειας και της βαλκανικής πολιτικής
“Έχει ανοίξει ένας δρόμος για την περιοχή των Βαλκανίων, για την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης στην πράξη” τόνισε σήμερα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης για τις δράσεις της οικονομικής διπλωματίας της περιόδου 2018-2019 του υπουργείου Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ),
Οπως είπε ο κ. Μπράχος, στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται ο κύριος παραγωγικός ιστός της χώρας και με τις υποδομές που αναμένεται να κατασκευαστούν (μεταφορικές κ.ά), θα δοθεί νέα πνοή στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. “Όταν μιλάμε για βαλκανική πολιτική, αν μιλάμε για εξωστρέφεια, η Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι το κέντρο” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το μέσο για να επιτευχθεί αυτό είναι η οικονομική ενίσχυση της πόλης. Σ’ αυτό το πλαίσιο – όπως είπε ο κ. Μπράχος – “διαβλέπω και το θετικό ρόλο της Συμφωνίας των Πρεσπών”, η οποία θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ΟΕΥ Α’ διευθυντής της Β1 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Χαλεπίδης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Ο πρώτος πυλώνας – τόνισε ο κ. Χαλεπίδης – είναι “η δράση μας με άλλες χώρες, κυρίως τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός ΕΕ). Μέσω αυτών των δράσεων θέλουμε να πετύχουμε μία βελτίωση του θεσμικού καθεστώτος, της συνεργασίας, έτσι ώστε οι (ελληνικές) επιχειρήσεις πηγαίνοντας στις χώρες αυτές να έχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση, να έχουν καλύτερη πληροφόρηση καί γενικότερα να μπορούν να σταθούν καλύτερα στην αγορά απ’ ό,τι αν δέν υπήρχαν συμφωνίες”.
“Ο δεύτερος πυλώνας, είναι η άμεση βοήθεια που θέλουμε να προσφέρουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις που είτε δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, είτε θέλουν να δραστηριοποιηθούν και αυτό το πετυχαίνουν καταρχάς μέσα από την καλύτερη οργάνωση, μέσα από τα γραφεία ΟΕΥ που έχουμε στο εξωτερικό (57 γραφεία ΟΕΥ σε πρεσβείες και προξενεία) που καλύπτουν περίπου το 92-94% των ελληνικών εξαγωγών” υπογράμμισε ο κ. Χαλεπίδης.
Δηλαδή -εξήγησε – “σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές υπάρχει κάποιο γραφείο- εμπορικός ακόλουθος, ο οποίος στο “κομμάτι” της ειδικής πληροφόρησης, ό,τι είναι αναγκαίο να πληροφορηθεί ο επιχειρηματίας, την έχει. Επίσης ,στο “κομμάτι” της δικτύωσης, να έρθει σε επαφή με εταιρείες με τις οποίες θέλει να συνεργαστεί και φυσικά με τις εκδηλώσεις προβολής”.
Ερωτηθείς στο περιθώριο της εκδήλωσης για τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε πως “οι σχέσεις μας (σ.σ. της Ελλάδας) με τη Βόρεια Μακεδονία πάντοτε ήταν -ειδικά στο εμπορικό καί οικονομικό σκέλος- σε υψηλό επίπεδο, απόδειξη η διείσδυση που έχουμε στην αγορά τους. Οι ελληνικές εξαγωγές στο σύνολο των εισαγωγών πού πραγματοποιεί η Βόρεια Μακεδονία είναι περίπου στο 13-14% (μεσοσταθμικό πενταετίας) πολύ υψηλό ποσοστό. Τα ελληνικά προϊόντα είναι γνωστά, έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, είναι μικρή η αγορά της Βόρειας Μακεδονίας (…) πιστεύω ότι μειώνονται οι κίνδυνοι και οι αγκυλώσεις που υπήρχαν (…)” .
Από την πλευρά του, ο διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Δρ. Χρήστος Γεωργίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι όταν οι υγιείς μεταποιητικές επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν ρόλο διεθνοποίησης και εξωστρέφειας, αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στην οικονομία γενικότερα, ενώ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) Σπύρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική – όπως τη χαρακτήρισε – συνεισφορά του υπουργείου Εξωτερικών στο έργο του συνδέσμου προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων.