«Η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» – Ξεκίνησε με την Cisco
«Η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος», αυτό είχε αναφέρει ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, είχε υπογραμμίσει πως «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος» για να φιλοξενήσει το Κέντρο, προσθέτοντας πως «είναι (σ.σ. η πόλη) το καταλληλότερο μέρος, είναι ιστορικώς πρόσφορη λόγω της σταθερότητάς της, προς τους γείτονές της. Το πανεπιστήμιο και η πόλη γενικότερα κάνει όλους αυτούς τους δεσμούς θεμελιώδεις, για να κρατηθεί η ορμή που έχει ήδη αποκτήσει».
«Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος (…). Κάποιες φορές πρέπει απλά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη γνώση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εξειδίκευσης και της εμπειρίας» είχε σημειώσει ο κ. Φλέγκερ.
Άδ. Γεωργιάδης και Κ. Πιερρακάκης: Η επιλογή της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη θα δικαιωθεί
Ως πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ χαρακτήρισε την αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, μέσω του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της CISCO, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, προανήγγειλε ανακοινώσεις για άλλη μία αμερικανική επένδυση στην Ελλάδα.
«Έχουμε μεγάλη και πολύ στενή συνεργασία με τη στρατηγική μας σύμμαχο χώρα, τις ΗΠΑ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τη θερμή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με πολλαπλές επενδύσεις. Έχουμε συζητήσεις με αμερικανικές εταιρείες επί καθημερινής βάσης σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και σύντομα θα έχουμε πολύ χαρμόσυνες ανακοινώσεις για άλλη μια επένδυση αμερικανική στην Ελλάδα. Η παρουσία των ΗΠΑ εδώ, μέσα από το κέντρο της Cisco, είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων. Η υψηλή τεχνολογία δεν παύει να αποτελεί ένα τμήμα στρατηγικών σχέσεων δύο χωρών», είπε.
Χαρακτήρισε την απόφαση της Cisco να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη ως εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πόλη θα βγάλει την εταιρεία ασπροπρόσωπη για την επιλογή της, καθώς τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ανέκαθεν πίστευε ότι η Θεσσαλονίκη, με τις προφανείς δυνατότητες που έχει, με τα πανεπιστήμια, τη γεωγραφική της θέση και την ιστορία της μπορεί πολύ εύκολα να μεταμορφωθεί και για αυτό «φτάσαμε πολύ γρήγορα και με δική μας κινητροδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ψηφιακό κέντρο της Pfizer», ενώ παράλληλα δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς Thes INTEC και τη μετεγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.
«Το να έρχεται μια εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο γεγονός για την πόλη και δεν ξέρω πόσοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος να είναι η Cisco εδώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πρώτα από όλα θέμα οικονομικής ανάπτυξης.
Κ. Πιερρακάκης: «Να σπάσουμε τα ταμπού»
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό, τεράστιες δυνατότητες και η νούμερο ένα αναγκαία συνθήκη, ώστε να τις απελευθερώσει, είναι «να σπάσει τα ταμπού», διατύπωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ταμπού μια πολυεθνική να κάθεται με τον δήμαρχο και υπουργούς και ένας μητροπολίτης να ανοίγει τη συζήτηση περί τεχνολογίας», σημείωσε, αναφερόμενος και στην ομιλία που πραγματοποίησε λίγο νωρίτερα ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας.
Πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν η μεγάλη εκκρεμότητα του ελληνικού κράτους και μέσα από επενδύσεις όπως και η συγκεκριμένη δίδεται η δυνατότητα αυτή την εκκρεμότητα να την υπερβούμε.
«Υλοποιούμε στρατηγική, που στόχο έχει σε μια τετραετία να πετύχουμε (ψηφιακή) σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι, πέραν των όσων έχουν ήδη γίνει, μέσα στο καλοκαίρι θα λυθεί το θέμα που προέκυψε με τις 13 γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. «Χάνεις έναν άνθρωπο δικό σου και πρέπει να περιμένεις σε 13 ουρές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ γνωστοποίησε ότι, παράλληλα, εντός του 2021, ένα τεράστιο κομμάτι του ιστού της χώρας θα καλύπτεται από 5G. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, σε επίπεδο ανάπτυξης οικοσυστήματος καινοτομίας, ό,τι πέτυχε το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει το καλύτερο τέτοιο οικοσύστημα στον κόσμο, με την εξαίρεση της Silicon Valley στις ΗΠΑ.
«Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς, αρκεί να υιοθετήσουμε τους σωστούς θεσμούς και να επενδύουμε σε ερευνητικά κέντρα», σημείωσε και πρόσθεσε: «δίνουμε την υπόσχεση ότι θα θα δικαιώσουμε τόσο αυτή την προσπάθεια, όσο και κάθε άλλη, που έρχεται να αξιοποιήσει στο δυναμικό της χώρας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φτιάξει τους σωστούς κανόνες του παιχνιδιού»._
Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων μπαίνει η Θεσσαλονίκη
Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη εισέρχεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει στην αφετηρία το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως είπε, κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Θεσσαλονίκης (σ.σ. που αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο), λειτουργούν σήμερα μόνο σε άλλες 14 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ακόμα στη “ συμμαχία” -όπως τη χαρακτήρισε- του δήμου με την κυβέρνηση και τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό και την ταχύτητα με την οποία προωθήθηκε η όλη διαδικασία για τη δημιουργία του κέντρου, το οποίο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχτεί σε έναν δεύτερο αναπτυξιακό και επιχειρηματικό πόλο της Ελλάδας, πέραν της Αττικής, όχι ανταγωνιστικά, αλλά παράλληλα, καθώς καμία χώρα δεν είναι “ μονοπολική”. Όπως είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, εισέρχεται σε σχέση συνεργασίας με τoν τεχνολογικό κολοσσό, που θα έχει αποτύπωμα και σε πολλές δραστηριότητες της πόλης, όπως η Ψηφιακή Πλατφόρμα, που παρουσιάζοντας στοιχεία σε τέσσερις γλώσσες, θα αναδείξει τα 55α “Δημήτρια” σε ένα πολιτιστικό e-festival.
Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, σημείωσε ότι, σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας, που οδηγεί σε μια σπουδαία επένδυση, από την οποία θα ωφεληθεί όχι μόνο η πόλη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα συνολικά και τα Βαλκάνια. “ Στόχος μας είναι μέσα στο καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να το εγκαινιάσουμε” γνωστοποίησε.
Γιατί η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία
Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις.
Έκανε λόγο για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην e-συνταγογράφηση, αλλά και στην τηλεκπαίδευση : “ μέσα σε μια εβδομάδα καταφέραμε να εγγραφούν (στο σύστημα τηλεκπαίδευσης) 1,3 εκατ. μαθητές και 15000 καθηγητές” σημείωσε.
Γνωστοποίησε ότι η CISCO απασχολεί παγκοσμίως 80.000 άτομα, έχει 60.000 συνεργάτες και πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 55 δισ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, όπου έχει παρουσία από τον Ιανουάριο του 1998, απασχολεί 160 άτομα και το δίκτυο συνεργατών της αριθμεί περίπου διακόσιους.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο κέντρο καινοτομίας εδρεύει στα δυτικά της πόλης, λέγοντας: “ η περιοχή πάντα αντλούσε την επάρκειά της και τη δύναμή της από τα δυτικά. Από τα δυτικά μπαίνουν σε αυτή την πόλη, δεν υπάρχει άλλος δρόμος”.
Λίγα λόγια για τα Κέντρα Καινοτομίας της Cisco
Τα Κέντρα Καινοτομίας της Cisco, με τη βοήθεια συνεργατών, startups και του ακαδημαϊκού τομέα, αναλύουν και προτείνουν λύσεις για οποιονδήποτε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης, ειδικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, θα μπορεί να αναπτύξει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον ελληνικό Δημόσιο τομέα και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για αυτό το σκοπό, στόχος είναι να φιλοξενεί στο χώρο του νέες startup επιχειρήσεις και θα συνεργαστεί με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.
Η επένδυση της Cisco στο κέντρο εκτιμάται σε 12 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη τετραετία και αφορά σε εξοπλισμό, δημιουργία λύσεων και πιλοτικών εγκαταστάσεων, αμοιβές προσωπικού και άλλα. To Kέντρο ήδη έχει αρχίσει να εξοπλίζεται στο κτήριο των Παλαιών Σφαγείων, που παραχώρησε στην εταιρεία ο Δήμος Θεσσαλονίκης για μια τετραετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο θα αναπτύσσει λύσεις για τις smart cities, την τηλεϊατρική, την τηλεκπαίδευση κτλ. Αρχικά θα εγκατασταθούν σε αυτό δύο startups, που θα παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις στην ηλεκτροκίνηση και στη χρήση της τεχνολογίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Το “ παρών” στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ._