Η Ταϊβάν μάχεται απέναντι στον «Κινεζικό ιό» και τον «Κινεζικό εκφοβισμό»

Μια από τις χώρες που αντιμετώπισαν από την πρώτη την επιδημία ως επίθεση, ήταν η Ταϊβάν, η οποία κατόρθωσε να περιορίσει τα κρούσματα και να έχει ελάχιστα θύματα σε σχέση με άλλες χώρες που δεν εμπιστεύτηκαν τις ανακοινώσεις της Κίνας.

Η Ταϊβάν δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον «Κινεζικό ιό», αλλά και τον «Κινεζικό εκφοβισμό». Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία του νησιού θεωρώντας ότι είναι δική του επαρχία.  Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Κίνα πραγματοποίησε πολλές εξόδους βομβαρδιστικών αεροσκαφών τα οποία παραβίασαν συστηματικά τον εναέριο χώρο

Το ίδιο συνέβη και στις αρχές Μαρτίου όταν αεροσκάφη J-1 και KJ-500 αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης πλησίασαν το νησί προκαλώντας την αεροπορική άμυνας της χώρας.

Η πίεση της Κίνας έφερε νωρίτερα την ψήφιση του Νόμου TAIPEI

Το ναυτικό και η αεροπορία της Κίνας στις 26 και 27 Μαρτίου προχώρησαν σε παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ταϊβάν, η οποία αναγκάστηκε να θέσει σε ετοιμότητα της ένοπλες δυνάμεις και να προχωρήσει σε αναχαιτίσεις.

Οι προκλήσεις και ο εκνευρισμός της Κίνας προήλθε από την ψήφιση και την υπογραφή από τον Αμερικανό Πρόεδρο του νόμου για την ενίσχυση για την Διεθνή Προστασία και Ενίσχυση Συμμαχίας για την Ταϊβάν (TAIPEI act)

Ο συγκεκριμένος νόμος αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τους συμμάχους της Ταϊβάν από την αποκοπεί διπλωματικών σχέσεων λόγω πιέσεων από το Πεκίνο. Ο νόμος TAIPEI εισήχθη για πρώτη φορά στη Αμερικανική Γερουσία από τον Cory Gardner και τον Chris Coons τον περασμένο Μάιο, όπου και πάλι οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν έντονες.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα και στο υπουργείο Εξωτερικών να παροτρύνει κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι της Ταϊβάν να διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα και να εντοπίζει τις χώρες που δέχονται πιέσεις από το Πεκίνο ώστε αποσυνδέσουν τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Επίσης ο νόμος επιβάλλει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να στηρίζει τις χώρες που υποστηρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν και να μειώσουν το διπλωματικό της αποτύπωμα σε όσες βρίσκονται στο πλευρό του Πεκίνου.

Η νόμος δίνει επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών την εξουσία να επεκτείνει, να μειώσει ή να τερματίσει τις ενισχύσεις των ΗΠΑ σε χώρες, ανάλογα με το αν βελτιώνουν, επιδεινώνουν ή αποκόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Το σχέδιο νόμου απαιτεί επίσης αυξημένη αμερικανική υποστήριξη για τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς είτε ως μέλος είτε ως παρατηρητής.

Επιπλέον, η νομοθεσία επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να παράσχει όπλα στην Ταϊβάν για να ανταποκριθεί στις «υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές απειλές» από την Κίνα και να ενθαρρύνει ταξίδια υψηλού επιπέδου Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν. Καλεί τον πρόεδρο να υποστηρίξει την ένταξη της Ταϊβάν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς «στις οποίες η κρατική υπόσταση δεν αποτελεί απαίτηση» και να παραχωρήσει στην Ταϊβάν καθεστώς παρατηρητή σε διεθνείς οργανισμούς που έχουν αυτή την απαίτηση.

Πίεση της Κίνας με την επιδημία

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο πιέζει τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας να αφήσει έξω από την ενημέρωση την Ταϊβάν για τον Covid-19 παρόλο που η χώρα κατάφερε να περιορίσει την επιδημία. Αξιωματούχοι στην Κίνα φοβούνται ότι ειδικοί στην Ταϊβάν έχουν πληροφορίες που απδεικνύουν τα σφάλματα του Πεκίνου σχετικά με τον ιό.

Την στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί την Κίνα ότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε υγειονομικό υλικό, η μικρή αυτή χώρα παράγει εκατομμύρια μάσκες για να στείλει στους συμμάχους της σε όλο τον Ειρηνικό , ΗΠΑ, ακόμα και στην Ευρώπη. Ιαπωνία ,Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδονησία,  Βιετνάμ, είναι ορισμένες από τις χώρες που θα λάβουν την βοήθεια από την Ταϊβάν

 

ViaDiplomacy Newsroom