Η Συμμαχία με την Γαλλία απομάκρυνε την Ελλάδα από τον Χάφταρ

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Λιβύη και την πόλη Τομπρούκ η οποία φιλοξενεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στην επίσκεψη αυτή συναντήθηκε με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και συχνό συνομιλητή της Ελλάδας, Αγκουίλα Σάλεχ

Την επόμενη της συνάντησης, ο Αγκουίλα Σάλεχ βρέθηκε στην Μόσχα όπου είχε συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Στις συζητήσεις αυτές αναφέρθηκαν και οι ανησυχίες της Γαλλίας για την δράση της Ομάδας Wagner, ανησυχίες οι οποίες συζητήθηκαν και στην συνάντηση Δένδια – Σάλεχ.

Πριν την μη προγραμματισμένη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Λιβύη, υπήρξε η δήλωση του Αναπληρωτή Συμβούλου Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, ο οποίος ανέφερε ότι η επιλογή στήριξης του Χάφταρ αποδείχθηκε λάθος. Οι αντιδράσεις στην δήλωση αυτή ήταν έντονες χωρίς όμως να ληφθεί υπόψη ότι η δήλωση αυτή δημιουργούσε αυτόματα δεδομένα. Μάλιστα έγινε την στιγμή που τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας είναι ανοιχτά σε όλα τα επίπεδα, και έγινε λίγες ημέρες μετά την απαγκίστρωση και της Γαλλίας από τον Χάφταρ.

Οι εξελίξεις στην Λιβύη όπως η ήττα του Στρατάρχη στην Τρίπολη αλλά κυρίως η δράση των Ρώσων μισθοφόρων ενάντια στα Γαλλικά συμφέροντα, έδωσαν έναν ρόλο στην Ελλάδα όσο αφορά την Λιβυκή κρίση. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η συχνή επικοινωνία της Αθήνας με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, βοήθησε ώστε το Παρίσι να επέμβει και να στείλει τα μηνύματα του μέσω της Συμμάχου Ελλάδας.

Οι Ρώσοι μισθοφόροι της Ομάδας Wagner (η Μόσχα έχει αρνηθεί άμεση σχέση) κατέλαβαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λιβύης μια πετρελαιοπηγή (Sharara) στην οποία η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total έχει στην κατοχή της μετοχές, ενώ τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε επενδύσεις πολλών δις δολαρίων. Η περιοχή αυτή είναι η μεγαλύτερη στην παραγωγή πετρελαίου στην χώρα φτάνοντας τα 400.000 βαρέλια ημερησίως, με την άφιξη των Ρώσων μισθοφόρων που στηρίζουν τον Χάφταρ, απειλούνται άμεσα τα Γαλλικά συμφέροντα. Αυτό που κάνει κρίσιμη αυτή την εξέλιξη, είναι ότι το πεδίο Sharara το διαχειρίζεται η Libya National Oil Corporation με έδρα την Τρίπολη.

Ο Μακρόν στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με την Μέρκελ αρνήθηκε πλέον την στήριξη στον Χάφταρ, ενώ την Παρασκευή σε επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ζήτησε να απομακρυνθούν οι Ρώσοι μισθοφόροι από την περιοχή. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε ότι οι «ιδιωτικοί επιχειρηματίες» (μισθοφόροι του Wagner) δεν εκπροσωπούν τη Ρωσία

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.