Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει αντιρρήσεις των Βουλγάρων στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας

Την εκτίμηση ότι η Βουλγαρία, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που προγραμματίζεται για την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα θέσει «βέτο» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε την Κυριακή ο Ζόραν Ζάεφ.

«Είμαι έτοιμος και προετοίμασα και τον λαό για ένα πιθανό μπλοκάρισμα, ένα πιθανό βέτο, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο. Αλλά δεν χάνω ποτέ την ελπίδα γιατί η ευθύνη των πολιτικών είναι μεγάλη. Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει στις 17 Νοεμβρίου, είπαμε ότι υπάρχει χρόνος, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, για την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (σ.σ. ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας)», δήλωσε ο Ζάεφ από την γενέτειρα του πόλη, Στρούμιτσα, πολύ κοντά στα σύνορα Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας. «Αν σταλεί ένα αρνητικό μήνυμα, όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούν να εκδηλωθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές και από τις δυο μεριές. Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε φιλία, ένα χέρι βοήθειας για να περπατήσουμε μαζί τον ευρωπαϊκό δρόμο» πρόσθεσε.

Ο λόγος που θέτει βέτο η Βουλγαρία – Προσωρινός μέχρι τον Μάρτιο

Η Βουλγαρική κυβέρνηση κατηγορεί την Βόρεια Μακεδονία ότι παραβίασε συμφωνία του 2017 με την οποία θα έπρεπε να αναγνωρίσει την ιστορική, γλωσσική και πολιτιστική ομοιότητα των δύο χωρών.  «Δεν μας νοιάζει. Την 1η Αυγούστου του 2017 υπογράψαμε μια συμφωνία που μας δεσμεύει σε κοινό εορτασμό. Το Ίλιντεν είναι η μέρα της μεγαλύτερης εξέγερσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα με το όνομα. Για μας, όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος -δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα», είχε δηλώσει για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας.

Ο λόγος είναι κομβικός για την Βουλγαρία αφού έτσι η Σόφια συνεχίζει να διεκδικεί την ιστορική της συνέχεια με την περιοχή, και κρατάει πάντα «ζεστό» τον Πανσλαβισμό εξυπηρετώντας πλέον τα δικά της συμφέροντα και όχι αυτά της Μόσχας.

Η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας είναι ο πρώτος γεωγραφικός χώρος στον οποίο εγκαταστάθηκαν οι Βούλγαροι. Η Συμφωνία των Πρεσπών τους αποκόπτει από την χώρο αυτό αλλά κυρίως, ιστορικά, πολιτιστικά και γλωσσικά, και το Έθνος τους αποκτά σύνορα πλέον με τους Πομάκους και το Pomakistan (τα σχέδια των Πομάκων) αφήνοντας τους Βούλγαρους ουσιαστικά ως ιστορικό χώρο τους την Κεντρική και Ανατολική Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: Να κοιτάμε την Βουλγαρία όταν μιλάμε για το Σκοπιανό

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Μαϊου 2018

Οι Βουλγαρικές κυβερνήσεις, ειδικά επί Κομμουνιστικών καθεστώτων, διεκδικούν ιστορικά όλη την Θράκη και έχουν καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να το περάσουν στην συνείδηση των Βουλγάρων. Η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς κάποιους από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα τους επέτρεπε να κάνουν ότι και στην Θράκη αυτή την στιγμή, την οικονομική «κατάκτηση» της περιοχής. Στην Βόρεια Μακεδονία ένας συνδυασμός οικονομίας και πολιτικής «εισβολής» από τους Βούλγαρους, θα άναβε φωτιές.

Διαβάστε επίσης: Ο φόβος των Βουλγάρων και αποκοπή του Ελληνισμού από την Θράκη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 22 Μαίου 2020

Όμως η πολιτική των Αμερικανών που έχει ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων και την εξάλειψη των εθνικισμών, για τα συμφέροντα της, δεν θα αφήσει την Βουλγαρική κυβέρνηση να τραβήξει περισσότερο το σχοινί. Θα της δώσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται μέχρι της εκλογές Μαρτίου για να παίξει το χαρτί του Εθνικισμού. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει, με τον έναν ή άλλο τρόπο θα δώσει την έγκριση της για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι που θα είναι συμφέρον για όλα τα Βαλκάνια και κυρίως, θα πιέσει την Αλβανική κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στις αρχικές μεταρρυθμισεις για τις δικές της ενταξιακές διαδικασίες

Στην Βουλγαρία η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η στάση του Μπορίσοφ δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια να κερδίσει περισσότερους ψήφους από τους εθνικιστές. «Νομίζω ότι επί του παρόντος η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις δικές της ιστορικές μυθολογίες και πρέπει να τις λύσει», δήλωσε ο Peter Dentchev, σκηνοθέτης και συγγραφέας της Βουλγαρίας, του οποίου το έργο έχει προβληθεί σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπίων. «Το επιχείρημα ότι η ιστορία μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι τέλεια κατασκευασμένο είναι εντελώς άκυρο, διότι κάθε ιστορική αφήγηση είναι μια κατασκευή», είπε στο BIRN. «Σε αυτές τις διαδικασίες, δεν υπάρχει αυθεντική αλήθεια. Επομένως, βλέπω αυτήν την τρέχουσα συζήτηση ως πολιτική τρέλα και επιστροφή σε πιο σκοτεινές εποχές.»

Διαβάστε επίσης: Οι Πομάκοι της Βουλγαρίας και τα (νέα) «μαλακά σύνορα»

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2017

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.