Η στάση Γερμανίας-Ουγγαρίας στην ενέργεια, κάνει πιο σημαντική την Ελλάδα για τις ΗΠΑ
Ακόμα πιο σημαντική γίνεται η Ελλάδα για την Ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ για την Ευρώπη μετά στην στάση που κρατάνε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου, Πίτερ Αλτμάιερ, μιλώντας σε συνέδριο, ανέφερε πως η Γερμανία συνεχίζει να έχει μια τριπλή προσέγγιση στα ζητήματα ενέργειας. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των προμηθευτών αερίου (συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG), στην κατασκευή του Nord Stream 2 και στη διασφάλιση των ροών αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2019.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα αλλάξει τη νομοθεσία του για να εντάξει σε αυτήν υποδομές LNG και πως αναμένει να δει την κατασκευή τουλάχιστον δυο τερματικών σταθμών LNG στη βόρεια Γερμανία. Όλα αυτά, τόνισε, θα συμβάλουν στην αύξηση της ασφάλειας των ενεργειακών αποθεμάτων από διαφορετικές πηγές.
Πρόκειται για ένα μήνυμα της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξάρτηση που έχει από την Ρωσία στην ενέργεια.. Μια τέτοια εξέλιξη δεν βοηθά την Αμερικανική πολιτική η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο ως μοχλό πίεσης για τον συμβιβασμό της Ρωσίας.
Πίεση Πομπέο και στην Ουγγαρία
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην Ουγγαρία, είναι μια νίκη για τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία David Cornstein, ο οποίος πέρυσι υποστήριξε ότι μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Orban θα ωφελήσει τις ΗΠΑ.
Όμως ο Μάικ Πομπέο, πέρα από την επιδίωξη για μια συμφωνία στην άμυνα, στο πρώτο που αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του ήταν το θέμα της νήσου Κρκ στην Κροατία. Στο νησί αυτό δημιουργείται ένας τερματικός σταθμός LNG, όπου θα υποδέχεται το Αμερικανικό ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και από εκεί μέσω Κροατίας και Ουγγαρίας, θα τροφοδοτείται κυρίως η Γερμανία.
Αυτή την ενεργειακή διαφοροποίηση που επιδιώκουν οι ΗΠΑ, φαίνεται πως εκμεταλλεύεται ο Ορμπάν καθυστερώντας τα έργα του αγωγού, ώστε να διαπραγματευτεί.
Οι δύο αυτές καταστάσεις που δημιουργούνται στις δύο χώρες, αναβαθμίζει την θέση της Ελλάδας ακόμα περισσότερο, με την Ρεβυθουσα και την Αλεξανδρούπολη να είναι στο επίκεντρο της ενέργειας και του ΥΦΑ