Η σωτηρία του Πρίνου ξεπερνά τα επιχειρηματικά συμφέροντα – Προσπάθεια της Energean για συνέχιση λειτουργίας

Το 2007 ο ήπιος χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο και πολιτικές χωρών παραγωγής, έφεραν την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι. Χαρακτηριστικό της πολιτικής εκείνης ήταν η δήλωση του τότε υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, ο οποίος χαρακτήριζε «υγιή» τη σημερινή κατάσταση στη διεθνή αγορά, ενώ ο ομόλογός του από τη Βενεζουέλα εξέφραζε διαφορετικές απόψεις, εμφανιζόμενος «αγχωμένος» για την πτωτική πορεία των τιμών.

Ένα χρόνο μετά μια νέα εταιρεία αναλάμβανε ένα ρίσκο, να βγάλει πετρέλαιο από το κοίτασμα Ε στον Πρίνο που ήταν ανεκμετάλλευτο. «Πολλοί μου έλεγαν, όταν ξεκινούσα, πως ήμουν τρελός που πάω να μπλέξω με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας… «Πού πας να μπλέξεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καβάλα;», είχε αναφέρει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας το 2018 στον χαιρετισμό του για τα 10 χρόνια της Energean.

Και αποδείχθηκε τελικά εκτός από τολμηρό, και αρκετά τρελό αφού το 2008 ήταν και η αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που θα χτυπούσε την χώρα. Αρκούσε μόνο να δει κάποιος τα νούμερα της εταιρείας για να κατανοήσει την δυσκολία του εγχειρήματος. Ο Πρίνος είχε μόλις 2 εκ. βαρέλια αποθέματα πετρελαίου και άδειες οι οποίες έληγαν. Είχε μία παραγωγή που δεν έφτανε ούτε για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας.

Το στοίχημα κερδήθηκε, ο Πρίνος έμεινε ανοιχτός, τα 2 εκ. βαρέλια του 2007 έφτασαν το 2018 τα 40 εκ, ενώ η εταιρεία ξεπέρασε τα όρια της Καβάλας ακόμα και της Ελλάδας φτάνοντας σήμερα να είναι ένας βασικός παράγοντας στην διαφοροποίηση Ενέργειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτό ήρθε αντιμετωπίζοντας προβλήματα εξωτερικά και εσωτερικά, όπως το 2013 όταν το βαρέλι είχε φτάσει τα 27 δολάρια ενώ ένα χρόνο πριν οι εργαζόμενοι υποκινούμενοι από συνδικαλιστικά συμφέροντα και όχι με γνώμονα το μέλλον τους και της ίδιας εταιρείας, προέβαιναν σε ακραίες κινητοποιήσεις

Σήμερα η εταιρεία είναι παρούσα σε εννιά χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας και με ένα άριστο ιστορικό στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στην παραγωγή ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων. Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 1 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα, εκ των οποίων το 77% είναι σε αέριο.

Η παραγωγή του ομίλου προέρχεται από την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Το μεγαλύτερο project της Energean που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ. Τα τρία κοιτάσματα διαθέτουν περίπου 100 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στην Ελλάδα η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν την μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Η μέση ημερήσια παραγωγή του 2019 ήταν 3,3 χιλ. βαρέλια πετρελαίου, μειωμένη περίπου κατά 19% σε ετήσια βάση. 

Με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς, η εταιρεία έχει θέσει τα κοιτάσματα του Πρίνου υπό Στρατηγική Αναθεώρηση (Strategid Review), ενώ αναμένει τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας. Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα συνολικά 114 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα.

Επίσης, είναι Operator με ποσοστό 75% στο θαλάσσιο Block 2 στο Ιόνιο, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 50% στο θαλάσσιο block του Δυτικού Πατραϊκού (Operator και κάτοχος του υπόλοιπου 50% ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων) καθώς και με 40% στην άδεια των Ιωαννίνων (Operator και κάτοχος του 60% η Repsol). 

Προσπάθειες για σωτηρία του Πρίνου

Η Energean με τα σημερινά της μεγέθη γνωρίζει πολύ καλά την συμμετοχή που έχει και η ίδια στην αναβάθμιση του Ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας. Γνωρίζει πολύ καλά επίσης ότι ο Πρίνος δεν είναι απλά ένα κοίτασμα, αλλά ένα εμβληματικό έργο για την χώρα και την τοποθέτηση της στον Ενεργειακό χάρτη που χτίζεται στην Ευρώπη.

Η σωτηρία του Πρίνου είναι πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα και για τον λόγο αυτό η Energean φαίνεται να υλοποιεί ένα σχέδιο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία και τα επόμενα χρόνια. Με την ημερήσια παραγωγή του Πρίνου να βρίσκεται κατά μέσο όρο στα 1400 βαρέλια, συνεχίζεται και το 2021 η ζημιογόνος πορεία της Energean. Η εταιρεία αναμένει το συντομότερο δυνατό την έγκριση από τη βουλή της ενίσχυσης, που έχει ήδη λάβει το πράσινο φως της ΕΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής και αναμένεται να εξαλείψουν τις ζημιές, που για φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 40 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Energean  θα λάβει εμπορικό δάνειο από τράπεζες ύψους 90,5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου ενώ θα λάβει ακόμη 9,5 εκατ. ευρώ δάνειο μειωμένης εξασφάλισης από το ελληνικό κράτος. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία για τη διετία 2019 – 2020 κατέγραψε ζημιές ύψους 120 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα με τα δάνεια που θα λάβει η εταιρεία ύψους 100 εκατ. ευρώ και τα οποία θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις αύξησης της παραγωγής στον Πρίνο, η Energean προχωρά πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της επιχείρησης, με στόχο να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα κόστη. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η επιχείρηση το πρόγραμμα προβλέπει κατ᾽ανώτατο όριο αποζημίωση έως 120 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας αλλά και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου. Το πρόγραμμα τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα. Εκτός από το πρόγραμμα της εθελουσίας η εταιρεία έχει ήδη εξοικονομήσει ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ με την αποχώρηση στελεχών αλλά και με την απενεργοποίηση του γεωτρύπανου της Energean Force. Τέλος η εταιρεία προβλέπεται να προχωρήσει σε συνολική αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει τεχνικές, διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Πρίνου. 

(με πληροφορίες από Energean.com/energypress.gr)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.