Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και τα μέλη του ΝΑΤΟ πλήττονται από την πανδημία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, και όπως φαίνεται χώρες όπως η Τουρκία και Πολωνία είναι κυρίως οι χώρες που πλήττονται και θα πληγούν από τον ιό. Άλλες χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα μετά από προειδοποιήσεις πήραν μέτρα αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα αποφύγουν την κρίση ακόμα και μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες. Ανάμεσα τους η Βουλγαρία, Ρουμανία ,Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, όλες με δύο κοινά σημεία, σύμμαχοι των ΗΠΑ και μέλη του ΝΑΤΟ.

Τα πλήγματα που δέχονται αυτές οι χώρες είναι σε δύο τομείς, στην οικονομία και στην ψυχολογία των πολιτών. Για το δεύτερο, αντίκτυπος είναι άμεσος, οι εικόνες από στρατό στους δρόμους ευρωπαϊκών χωρών, τα εκατοντάδες φέρετρα στην Ιταλία που μεταφέρονται από στρατιωτικά οχήματα , αλλά και οι εικόνες με τους χιλιάδες πολίτες στα μπαλκόνια, αρκούν για να φοβίσουν τις κοινωνίες.

Στον οικονομικό τομέα, πέρα από τις καταρρεύσεις που θα δούμε στις οικονομίες μεγάλων εταιρειών και χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, θα δούμε και σοβαρές κρίσεις σε χώρες όπως η Νορβηγία. Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος των ΗΠΑ, και ο ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα σημεία σύγκρουσης στο πλανήτη, στην Βόρεια Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στην χερσόνησο Κόλα.

Η Νορβηγία είναι ένα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας, αφού η πτώση των τιμών πετρελαίου την καθιστά επικίνδυνα ευάλωτη με πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα, το νόμισμα της χώρας το οποίο επηρεάστηκε σημαντικά από τις μειώσεις τιμών του μαύρου χρυσού.

Ηγέτες χωρών όπως της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο

Την Τετάρτη, η τιμή του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησε κατά 14% στα 24,67 δολάρια το βαρέλι, τιμή του 2003! Σύμφωνα με αναλυτές η συνέχιση της πανδημίας μπορεί να πιέσουν τις τιμές και άλλο προς τα κάτω που μπορούν να φτάσουν 15 ακόμα και 10 δολάρια το βαρέλι

Η Νορβηγία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αργού πετρελαίου παγκοσμίως. Ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αποτελεί περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και το 62% των νορβηγικών εξαγωγών.

Το χειρότερο σενάριο για τη Νορβηγία είναι  η Σαουδική Αραβία και Ρωσία να αποφασίσουν απότομη και μεγάλη αύξηση παραγωγής ώστε να κατακλύσουν την αγορά. Μια τέτοια κίνηση θα έχει επιπτώσεις και στο Υγροποιημένο Αέριο το οποίο στην Ευρώπη διακινούν κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως και η Ελλάδα. Αυτό θα συμβεί και στην άλλη άκρη του κόσμου, στις χώρες τις Σινικής Θάλασσας.

Να σημειωθεί πως άλλες χώρες που επλήγησαν έντονα από την πανδημία, είναι η σύμμαχος των ΗΠΑ, Νότια Κορέα, ενώ η Ταιβάν , και πάλι σύμμαχος των ΗΠΑ, από τις αρχές Ιανουαρίου είχε πάρει δραστικά μέτρα και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις επιπτώσεις.

Το Ισραήλ επίσης έχει πληγεί από την πανδημία το οποίο έχει φτάσει σε σημείο να χρησιμοποιεί πλέον αντιτρομοκρατικές μεθόδους.

Το ερωτηματικό που προκύπτει, αφορά στο γιατί το Ιράν έχει πληγεί αφού δεν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να απαντηθεί με τη θετική εξέλιξη που είχαν οι συνομιλίες τους τελευταίους δύο μήνες

Διαβάστε επίσης: Σε άρθρο του Αυγούστου 2019 Ο Ελληνικός Λαός δεν είναι έτοιμος για ότι έρχεται: “Πρέπει οι Έλληνες να μάθουν να ζούνε με τον πιθανό κίνδυνο, ο οποίος δεν είναι απαραίτητα ένας πόλεμος με την Τουρκία. Τα όσα συμβαίνουν στο μεταναστευτικό και τα προβλήματα που διακινεί , κοινωνικά, θρησκευτικά, υγειονομικά, μπορούν να δημιουργήσουν μια τρομερά φοβισμένη κοινωνία.”

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.