Η συμφωνία «του αιώνα» και το αδιέξοδο

Η αποκαλούμενη “συμφωνία του αιώνα” από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ για τη Μέση Ανατολή συνίσταται στη διαγραφή των πολιτικών βλέψεων των Παλαιστινίων έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Μάλιστα οι οικονομικές πτυχές του σχεδίου, έχουν ήδη γίνει γνωστές, σε αντίθεση με τις πολιτικές, οι οποίες αναμένεται θα παρουσιαστούν απόψε.

Το σχέδιο μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε, προβλέπει τη δημιουργία ενός  “κράτους” για τους Παλαιστίνιους, χωρίς πλήρη κυριαρχία, χωρίς αποκατάσταση των προσφύγων, με νομιμοποίηση του ισραηλινού εποικισμού και με προσάρτηση στο Ισραήλ σημαντικού τμήματος των κατεχομένων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της Λευκής και της Μπλε Συμμαχίας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Μπένι Γκαντς βρίσκεται και αυτός στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο και να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το ίδιο έπραξαν και οι αρχηγοί των ισραηλινών πόλεων της Δυτικής Όχθης, για να παραστούν στην παρουσίαση της συμφωνίας, ώστε να  εξασφαλίσουν ότι οι οικισμοί της Δυτικής Όχθης θα προσαρτηθούν στην ισραηλινή κυριαρχία.

Σημειώνεται πως ο Σαεμπ Ερεκατ,  γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, θεώρησε ότι το τρίο Τραμπ, Νετανιάχου και Γκαντς, συνεργάστηκαν για να ολοκληρώσουν το παλαιστινιακό ζήτημα και να το εξαλείψουν.

Έτσι, οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν δημοσίως την πρόταση ακόμη και πριν από τη δημόσια παρουσίασή της, ενώ  η έγκρισή της σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία φαντάζει απίθανη γεγονός που θα εμβαθύνει την τρέχουσα ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Επιπρόσθετα, αξίζει να θυμηθούμε πως στις 15 Ιανουαρίου στη Ραμάλα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Fatah Mahmoud al-Aloul είπε σε συνάντηση με μέλη του διεθνούς Τύπου ότι η παλαιστινιακή ηγεσία δεν έχει ακόμη λεπτομέρειες για τις προτάσεις του σχεδίου, αλλά  παρόλα αυτά, είναι βέβαιος, ότι δεν περιλαμβάνει ούτε την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, ούτε την πρωτεύουσα του κράτους αυτού ούτε την επιστροφή των προσφύγων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για τους λόγους αυτούς, είπε, η παλαιστινιακή ηγεσία θα αντιταχθεί στο σχέδιο.

Στις 19 Δεκεμβρίου ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas μίλησε στο Επαναστατικό Συμβούλιο της Fatah για την απόρριψη της συμφωνίας του Τραμπ και την τεράστια πίεση που των  οι Ηνωμένες Πολιτείες για να την αποδεχτούν. Ο Αμπάς αρνήθηκε κάθε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου παρά τις αρνητικές συνέπειες που υποφέρει.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο Νετανιάχου ξέρει εκ των προτέρων τις λεπτομέρειες της συμφωνίας των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που υπάρχει ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στις ενεργές αραβικές χώρες με τις Συρία, η Ιορδανία και ο Λίβανο, να υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στις χώρες τους, με την ευκαιρία επιστροφής περιορισμένου αριθμού των προσφύγων, ιδίως των ηλικιωμένων.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται αρκετά δύσκολο όποιες και αν είναι οι απειλές που αποτελούν την πίσω όψη των οικονομικών κινήτρων να βρεθεί μια παλαιστινιακή ηγεσία, πρόθυμη να διαπραγματευτεί σε αυτή τη βάση, τη διαγραφή και την κατ επανάληψη εγγραφή  κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.