Η Σαουδική Αραβία είναι και πάλι ο κορυφαίος προμηθευτής αργού της Κίνας καθώς το ρωσικό πετρέλαιο πέφτει 9%
Η Σαουδική Αραβία ανέκτησε τη θέση ως ο κορυφαίος προμηθευτής αργού της Κίνας τους δύο πρώτους μήνες του 2022, έχοντας ξεπεράσει τη Ρωσία τον Δεκέμβριο, ενώ οι ρωσικές αποστολές μειώθηκαν κατά 9% καθώς η περικοπή των ποσοστώσεων εισαγωγής οδήγησε τα ανεξάρτητα διυλιστήρια να περιορίσουν τις αγορές .
Οι αφίξεις αργού της Σαουδικής Αραβίας ανήλθαν σε 14,61 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, που ισοδυναμεί με 1,81 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), από 1,86 εκατομμύρια bpd ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων την Κυριακή.
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν σε 12,67 εκατομμύρια τόνους το δίμηνο, ή 1,57 εκατομμύρια bpd. Αυτό συγκρίνεται με 1,72 εκατομμύρια bpd την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Η ζήτηση για το εμβληματικό αργό ESPO της Ρωσίας από κινεζικά ανεξάρτητα διυλιστήρια, επλήγη από την καταστολή της φοροδιαφυγής και το παράνομο εμπόριο ποσοστώσεων εισαγωγής από το Πεκίνο.
Η κυβέρνηση μείωσε επίσης την πρώτη της παρτίδα των δικαιωμάτων εισαγωγής αργού για το 2022 , με στόχο να εξαλείψει την αναποτελεσματική ικανότητα διύλισης.
Οι εισαγωγές από τη Ρωσία ενδέχεται να υποχωρήσουν τον Μάρτιο καθώς οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο αποφεύγουν τα φορτία της στον απόηχο της εντεινόμενης κρίσης στην Ουκρανία. Όμως το Reuters ανέφερε ότι ο Ρώσος παραγωγός Surgutneftegaz συνεργαζόταν με την Κίνα για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να διατηρήσει τις πωλήσεις πετρελαίου.
Τα τελωνειακά στοιχεία της Κυριακής έδειξαν ότι 259.937 τόνοι ιρανικού αργού πετρελαίου έφθασαν στην Κίνα τον Ιανουάριο, περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον Δεκέμβριο του 2021, οι πρώτες εισαγωγές που καταγράφηκαν από τα επίσημα κινεζικά στοιχεία από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι αποστολές πραγματοποιήθηκαν καθώς η Τεχεράνη και τα δυτικά έθνη διεξάγουν συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, υποδεικνύοντας την πιθανή άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Κανένα ιρανικό φορτίο δεν καταγράφηκε από τα κινεζικά τελωνεία τον Φεβρουάριο.
Τα επίσημα στοιχεία της Κίνας έδειξαν επίσης ότι δεν έγιναν εισαγωγές από τη Βενεζουέλα, η οποία υπόκειται επίσης σε αμερικανικές κυρώσεις, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
(πηγή: reuters)