Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση;
Η Aγκυρα έσπευσε να απορρίψει για μία ακόμη φορά τις απειλές κυρώσεων από την Ουάσιγκτον. «Η συμφωνία (με τη Ρωσία) αποτελεί τετελεσμένο γεγονός. Από άποψη αρχών είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο η παρεμβολή τρίτης χώρας στη συμφωνία μεταξύ δύο άλλων χωρών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Και αν οι S-400 φτάσουν στην Τουρκία το θέμα που τίθεται είναι, και που θα εγκατασταθούν. Ήδη κάποιοι αναφέρουν ότι το σύστημα θα εγκατασταθεί σε σημείο όπου θα μπορεί να ελέγχει το Αιγαίο. Αλλά το θέμα είναι γιατί η Τουρκία να μπει στην διαδικασία να έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να έχει αντιαεροπορική κάλυψη όταν αυτή θα μπορούσε να την πετύχει πιο αποτελεσματικά με τα F-35 και τους Patriot.
Το πιο πιθανό είναι το σύστημα να εγκατασταθεί σε αυτό το σημείο της Τουρκίας όπου θα μπορεί να παράγει πολιτική, και αυτό δεν είναι άλλο από την Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις είναι λίγο πολύ προβλέψιμες, τα F-35 δεν θα φτάσουν ποτέ στην Τουρκία, τα F-16 θα αρχίσουν να “κανιβαλίζονται”, και η οικονομία της Τουρκίας θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Από την άλλη, στο ΝΑΤΟ θα εξακολουθεί να είναι σε μια ιδιαίτερη σχέση πλέον, και ο Ερντογάν θα μπορεί να δείχνει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι μπορεί και τα βάζει με τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ από την ημέρα ημέρα της δημιουργίας του, επιβίωνε με τους προληπτικούς πολέμους. Αυτό έκανε και το 1981 στο Ιράκ με τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων, το ίδιο έκανε και με την Συρία το 2007. Το ίδιο δεν μπορεί να κάνει όμως με την Τουρκία, σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα ήταν υποχρεωμένο να ενεργοποιήσει το Άρθρο 5 της συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι η συμμαχία θα έπρεπε να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα των S-400 είναι πέρα από βέβαιο ότι θα υπάρξει στρατιωτική. Το σύστημα έχει αποκτήσει έναν μύθο, σχεδόν θεϊκό, αλλά δεν έχει δοκιμασθεί ποτέ. Οι Αμερικανοί δεν θα αφήσουν να συνεχιστεί αυτό, δηλαδή, ένα οπλικό σύστημα να προκαλεί τέτοια αποτελέσματα στην πολιτική, να φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμα και την συνοχή της συμμαχίας μετά από 70 χρόνια.
Αυτή την στρατιωτική λύση δεν μπορούν να την δώσουν ούτε οι Ισραηλινοί, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε καν οι ΗΠΑ. Θα ξεσήκωναν όλο τον Μουσουλμανικό κόσμο στην υφήλιο με ένα χτύπημα στην Τουρκία, κάτι που θα βόλευε απίστευτα την ίδια την Τουρκία.
Η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να δώσει αυτή την λύση και με αφορμή όλη την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι δεν σχεδιάζει και δεν έχει πλάνα και σε άλλες επιλογές. Έχει αυτά τα οπλικά συστήματα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Τουρκία και να την αναγκάσει σε συμβιβασμό, σε έναν συμβιβασμό όπου η γειτονική χώρα πρώτη θα κάτσει στο τραπέζι, και τελευταία θα σηκωθεί.
Αν το ΝΑΤΟ, οι Ισραηλινοί και οι ΗΠΑ, αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα δώσει την λύση αυτή, τα ραντάρ στην Κρήτη, ο Ηνίοχος και άλλες κοινές δράσεις, θα συμπληρωθούν από εξοπλιστικά, ικανά να αντιμετωπίσουν τους S-400. Οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως να αντιμετωπίσουν το σύστημα, το οποίο από την στιγμή που ανοίξει το ραντάρ του, είναι ευάλωτο σε πυραύλους κρουζ, οι οποίοι πετούν σε χαμηλό ύψος και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από συστήματα πλοίων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των Scalp που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμπληρωθεί και θα φέρει την αναβάθμιση η την προμήθεια νέων Mirage 2000-5. Από την θάλασσα, οι φρεγάτες FREMM που θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το «Λιμενικό του Αιγαίου» και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.
Πως εμπλέκονται οι Αμερικανοί στην παραχώρηση των FREMM και του SCALP-Naval στην Ελλάδα
Όταν η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ τα 50 F-16C/D Block 52+ ζήτησε και τον cruise ΑGM-158 JASSM αλλά οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την παραχώρηση του βλήματος. Οι Αμερικανοί είναι πολύ προσεκτικοί ποιοι θα μπορούσαν να έχουν ένα τέτοιο φονικό όπλο στο οπλοστάσιο τους και μια παραχώρηση στην Ελλάδα θα άνοιγε τον δρόμο για πώληση του βλήματος και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (!).
Τότε για να «ηρεμήσουν» οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι είχαν στα χέρια τους ένα υπερσύχρονο αεροσκάφος με δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης αλλά χωρίς το απαραίτητο βλήμα, οι Αμερικανοί έδωσαν το «οκ» και η Ελλάδα προμηθεύεται το SCALP-EG το οποίο «φορτώνεται» στα Mirage 2000-5 που όμως υπολείπονται σε διείσδυση έναντι του 50 F-16C/D Block 52+
Πρόκειται για ένα υποστρατηγικό όπλο με εμβέλεια τα 500χιλιόμετρα που όμως στο περιβάλλον του Αιγαίου και με την «ομπρέλα» που δημιουργούν οι Patriot σε Χρυσούπολη, Μίκρα και Σκύρο μπορεί κατά περιπτώσεις να λειτουργήσει ως στρατηγικό.
Σήμερα όμως, οι ανάγκες είναι ίδιες, τόσο της Ελλάδας όσο και των Αμερικανών στην περιοχή. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, έχει δηλώσει αρκετές φορές τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Ο Ψυχρός Πόλεμος κυρίως, και η αντιπαράθεση με την Τουρκία, έχει φέρει αυτά τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα που την καθιστά από τις πιο ισχυρές χώρες των ΝΑΤΟ και την πιο ισχυρή στα Βαλκάνια. Σήμερα, με το βλέμμα του ΝΑΤΟ ξανά προς την Ανατολική Ευρώπη, την στάση της Τουρκίας στα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, και με αφορμή την “κρίση” των S-400, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα με ένα βλήμα cruise στα χέρια της θα αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» για συμφέροντα της στην περιοχή.
Όμως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα ένα τέτοιο στρατηγικό όπλο. Όπως και την πρώτη φορά με την αγορά των 50 F-16C/D Block 52+ την λύση την δίνουν μέσω των Γάλλων και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην περιοχή και μέλος του ΝΑΤΟ που θα αποκτήσει ένα τέτοιο όπλο.