Η Ρουμανία σχεδιάζει να γίνει από τους κύριους προμηθευτές φυσικού αερίου για τις Ευρωπαϊκές χώρες

Οι Ρουμάνοι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (11 Μαΐου) ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ενθαρρύνει την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Η νομοθεσία, η οποία στοχεύει να «διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας» και να της επιτρέψει να γίνει τελικά εξαγωγέας φυσικού αερίου, αναμένεται τώρα να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή πριν τεθεί σε ισχύ στα τέλη Ιουνίου.

Τροποποιεί έναν νόμο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2018, ο οποίος όριζε ότι το ήμισυ του παραγόμενου αερίου πρέπει να πωλείται στην τοπική αγορά και είχε οδηγήσει τις εταιρείες να θέσουν σε αναμονή τα σχέδιά τους για την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η Ρουμανία έχει σημαντικά αποθέματα, αλλά πρέπει να στραφεί στη Ρωσία τον χειμώνα για να καλύψει περίπου το 20% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Ένας σύμβουλος της εταιρείας ελέγχου Deloitte, το 2018 είπε στο AFP ότι ο όγκος των αποθεμάτων της Ρουμανίας θα μπορούσε να τη μετατρέψει στον κύριο παραγωγό φυσικού αερίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις, περαιτέρω αναξιοποίητα αποθέματα μεταξύ 170 και 200 ​​δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βρίσκονται βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα που θα μπορούσαν να εξορυχθούν μέχρι το 2040.

Αυτό αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης της Ρουμανίας για 15 χρόνια.

Η εταιρεία Black Sea Oil & Gas της Ρουμανίας εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι ο νέος νόμος υποστηρίζει την προοδευτική φορολογία στα έσοδα από υπεράκτιες γεωτρήσεις, λέγοντας ότι εξετάζει ακόμη εάν θα ξεκινήσει εξορύξεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Βουκουρέστι, η ExxonMobil και άλλοι όμιλοι φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια (3,3 δισεκατομμύρια ευρώ) σε έργα εξερεύνησης και ανάπτυξης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης.

(πηγή: euroactive)

ViaDiplomacy Newsroom