Η ρωσική Rosatom παίρνει το πράσινο φως από την Τουρκία για να ξεκινήσει την κατασκευή της τέταρτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού
Η JSC Akkuyu Nuclear, θυγατρική του ρωσικού πυρηνικού ομίλου Rosatom, πήρε το πράσινο φως από το Ρυθμιστικό Συμβούλιο Πυρηνικών της Τουρκίας για να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής της τέταρτης μονάδας παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu (NPP) στη νότια Τουρκία.
Το έργο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτείται από τη ρωσική Rosatom State Atomic Energy Corporation, θα είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται στην Τουρκία. Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2010, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εργοστασίου μετά τη λήξη της ζωής του στα 60 χρόνια.
Η Αναστασία Ζοτέεβα, επικεφαλής της Akkuyu Nuclear JSC, είπε ότι η έκδοση άδειας κατασκευής στην Akkuyu Nuclear για τη Μονάδα 4 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση του έργου, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού τεσσάρων μονάδων.
Η διαδικασία αδειοδότησης του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας απαιτούσε 120 διαφορετικές άδειες και άδειες από διάφορες τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί όλες οι βασικές άδειες και άδειες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης εκτίμησης θετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των αδειών κατασκευής μονάδων ισχύος.
Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Μερσίνης, που βρίσκεται στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, η τοποθεσία Akkuyu συνδέεται θαλάσσια, επιτρέποντας τη μεταφορά βαρέων μηχανημάτων στην τοποθεσία. Βρίσκεται κοντά σε κέντρα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όπως τα Άδανα, το Ικόνιο, η Αττάλεια και η Μερσίνα.
Αποτελούμενο από τέσσερις μονάδες αντιδραστήρων τύπου VVER-1200, το έργο Akkuyu NPP θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά κατασκευαστικά κέντρα στον κόσμο. Μόλις ολοκληρωθούν, τέσσερις μονάδες παραγωγής νερού υπό πίεση συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ αναμένεται να παράγουν σχεδόν 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο — αρκετά για να καλύψουν το 90 τοις εκατό της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μιας μεγάλης πόλης, όπως π. Κωνσταντινούπολη, και να καλύψει έως και το 10 τοις εκατό των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Τουρκίας.
Το μεγάλης κλίμακας κοινό ρωσο-τουρκικό έργο υποτίθεται ότι θα περιορίσει την ευάλωτη εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο για ηλεκτρική ενέργεια.