Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαδραμάτισαν «κεντρικό ρόλο» στην δολοφονία ενός Γεωργιανού
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες διαδραμάτισαν «κεντρικό ρόλο» στην δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο το καλοκαίρι του 2019, που προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Γερμανία και την Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα.
Οι ιστότοποι Bellingcat και Insider και το περιοδικό Spiegel πραγματοποίησαν έρευνα η οποία έφθασε στο συμπέρασμα ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, η FSB (διάδοχος της KGB), είχαν κεντρικό ρόλο στην δολοφονία που περιγράφηκε από αυτόπτες μάρτυρες ως «εκτέλεση» με πιστόλι με σιγαστήρα στην καρδιά του Βερολίνου τον Αύγουστο 2019.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τα δεδομένα των δύο κινητών τηλεφώνων που είχε στην κατοχή του ο ύποπτος για την δολοφονία που συνελήφθη στο Βερολίνο.
Ο ύποπτος, κάτοχος κατά την σύλληψή του διαβατηρίου στο όνομα Βαντίμ Σοκόλοφ, είναι στην πραγματικότητα ο Βαντίμ Κρασίκοφ, 54 ετών, κατά του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Μόσχα για την δολοφονία ρώσου επιχειρηματία το 2013.
Η έρευνα των τριών μέσων ενημέρωσης συμπεραίνει ότι η δολοφονία συνδέεται με την FSB και όχι με ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή με τον τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, όπως είχε θεωρήσει τότε το Βερολίνο.
Ο ύποπτος είχε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας με πρόσωπο με την επωνυμία Εντουαρντ Μπεντέρσκι.
Ο Μπεντέρσκι είναι πρώην μέλος της FSB, επικεφαλής πολλών εταιρειών ιδιωτικής ασφάλειας, με στενές σχέσεις με το «5ο τμήμα» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ειδικός σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
Η ανάλυση των στοιχείων των κινητών τηλεφώνων του υπόπτου οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος έκανε πολλές επισκέψεις στην έδρα της FSB τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας.
Ο Βαντίμ Κρασίκοφ επισκέφθηκε δύο φορές την έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της FSB , οκτώ φορές το κέντρο ειδικών επιχειρήσεων και τέσσερις φορές το κέντρο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Αβερκίεβο, ανατολικά της Μόσχας, ορισμένες φορές για πολυήμερη παραμονή.
«Κατά την διάρκεια των τριών εβδομάδων που προηγήθηκαν της δολοφονίας», ο Κρασίκοφ έκανε σειρά τηλεφωνημάτων σε «εν ενεργεία ή πρώην μέλη του 5ου τμήματος της FSB», σύμφωνα με την έρευνα.
Η υπόθεση προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Μόσχα, με την Γερμανία να κατηγορεί την Ρωσία ότι δεν συνεργάζεται στην έρευνα.
Το θύμα είχε συμμετάσχει στο τσετσενικό στρατόπεδο στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας κατά της Ρωσίας, πριν ενταχθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας, διατηρώντας τις επαφές του με ισλαμιστικούς κύκλους.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 10 Δεκεμβρίου ότι επρόκειτο για έναν «πολύ στυγνό και αιμοδιψή» μαχητή.