Η Ρωσία θα «χτυπήσει» τα Βαλκάνια με Ολιγάρχες, Διαφθορά και Παραπληροφόρηση

Το χαρακτηριστικό του «Ψυχρού Πολέμου» ήταν η απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, μια απειλή την οποία μπορούσε να κατανοήσει ο κάθε πολίτης στην υφήλιο. Ο «Ψυχρός Πολέμος» τελείωσε αλλά οι απειλές παρέμειναν και οι περισσότερες από αυτές δεν είναι πλέον άμεσα αντιληπτές από τον πολίτη.

Στην Βρετανία εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες μαίνεται ένας άλλος «Ψυχρός Πολέμος» , αυτός των Ολιγαρχών και της Παραπληροφόρησης.Οι Ρώσοι μεγιστάνες εισχώρησαν σε σημαντικές δραστηριότητες στην οικονομική ζωή της Βρετανίας, με τους περισσότερος από αυτούς, αν όχι  όλους, να έχουν ανοιχτή γραμμή και συνεργασία με την Μόσχα. Σε όλη την Βόρεια και κεντρική Ευρώπη οι κατάσκοποι ζούνε την «δεύτερη νιότη» τους,  ενώ η διαδικτυακή κατασκοπεία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η υπόθεση Σκρίπαλ και οι απελάσεις Ρώσων ως αντίποινα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτή την στιγμή και στα Βαλκάνια. Ενώ φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εκδιωχθεί από την Αμερικανική πολιτική, αντίθετα η Μόσχα με την ψυχραιμία που την διακρίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και μετά το αρχικό σοκ, επανέρχεται στα Βαλκάνια και την «χτυπάει» και θα την «χτυπήσει» εκεί όπου είναι ευάλωτοι οι Βαλκάνιοι, στην εξάρτηση από Ολιγάρχες, στην Διαφθορά και την Παραπληροφόρηση

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι περισσότερο ευάλωτες σε Ολιγάρχες και Διαφθορά. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι Πρέσβειρες των ΗΠΑ στις χώρες αυτές αναφέρονται διαρκώς στην πάταξη της Διαφθοράς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες για να πετύχουν τους γεωπολιτικούς τους στόχους, θέλουν τα Βαλκάνια σε μια παρατεταμένη ειρήνη και κοινωνίες οι οποίες θα αποκτήσουν ευημερία.

Από την άλλη η πολιτική της Ρωσίας κάνει ότι είναι δυνατόν για να εκτινάξει την Διαφθορά μέσω των Ολιγαρχών που ελέγχει στις χώρες αυτές. Περισσότερο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Βουλγαρίας όπου ο πρωθυπουργός της χώρας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική της Ε.Ε – ΗΠΑ και των Ολιγαρχών οι οποίοι ελέγχουν σημαντικές υποδομές της χώρας, όπως η ενέργεια.

Το 2022 είναι ημερομηνία ορόσημο για την χώρα, είναι η στιγμή που λήγουν τα συμβόλαια της Gazprom και η Βουλγαρία θα μπορεί να προμηθευτεί αέριο από τον IGB που ενώνεται με τον TAP, καθώς επίσης και φορτία από Αμερικανικό Σχιστολιθικό αέριο τα οποία θα ξεφορτώνονται στην Αλεξανδρούπολη.

Αντίθετα στην Ελλάδα η οποία έχει ενσωματώσει κανόνες της Ε.Ε ,η επιβολή της Διαφθοράς και της Ολιγαρχίας φαίνεται πως δεν θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Περιπτώσεις όπου η Ολιγαρχία εκματαλλεύτηκε και προσπάθησε να διχάσει την κοινωνία χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το ποδόσφαιρο, φαίνεται πως αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την χώρα και τους συμμάχους της.

Αντίθετα, στην Παραπληροφόρηση οι πολίτες φαίνεται να είναι ευάλωτοι. Η περίπτωση της Χάγης όπου μέσα σε μία νύχτα το σύνολο των Ελλήνων εναντιώθηκε (ενώ ήταν πάγια πολιτική της χώρας) και θεώρησε προδότη όποιον μιλούσε για Χάγη,προήλθε από το Twitter. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των κλειστών δομών στα νησιά. Ενώ προεκλογικά ήταν απαίτηση όλων ήταν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, όπως αυτή της Μόρια,και να δημιουργηθούν κλειστές, σε μια νύχτα μέσα τα πράγματα άλλαξαν.

 

 

ViaDiplomacy Newsroom