Η Ρωσία παρακολουθεί αμερικανικό αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω ασκήσεων του ΝΑΤΟ
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθεί την κίνηση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Porter με κατευθυνόμενους πυραύλους που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα το Σάββατο, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ ανήρτησε στο Twitter την Παρασκευή ότι το USS Porter ξεκίνησε την είσοδο του στη Μαύρη Θάλασσα για να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) στην περιοχή.
Ο στόλος που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας, ξεκίνησαν επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα την Παρασκευή για να επιδείξουν τη «δέσμευση του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα».
Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς η Ρωσία τερμάτισε κάθε επίσημο διάλογο με το ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ανησυχίες για τη στρατιωτική συσσώρευση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και το σχέδιό του να μετατρέψει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας σε ζώνη αντιπαράθεσης, η οποία είναι «ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι γεμάτο κινδύνους στρατιωτικών επεισοδίων»
Συνεκπαίδευση φρεγάτας «Θεμιστοκλής» με το αντιτορπιλικό «USS Porter»
Πριν το Αμερικανικό Αντιτορπιλικό εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση passex (Passing Exercise) με την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιαεροπορικού πολέμου με συμμετοχή αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Λάρισας, στο πλαίσιο της συμμετοχή τους στην άσκηση «Castle Forge».
Η συνεκπαίδευση, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.