Η Ρωσία εγκαινιάζει μια πιο «Δυτική» προσέγγιση στην Ελλάδα

Όταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους ο Ρώσος Πρέσβης στην ΑΘήνα, Αντρέι Μάσλοβ, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του Ρωσικού Προξενείου, αντίκρισε μια εικόνα η οποία προβλημάτισε την Διπλωματία των Ρώσων.

Ο Αντρέι Μάσλοβ δεν είχε αυταπάτες, οι Αμερικανοί είχαν πατήσει για καλά «πόδι» στην περιοχή και αυτό που περίμενε να δει, ήταν η δεκαετής προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσικής πολιτικής στην περιοχή να έχει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα, την αποδοχή. Όμως από την τελετή εγκαινίων του Επίτιμου Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αλεξανδρούπολη, οι απουσίες ήταν ηχηρές αφού θεσμικοί φορείς και Αρχές πλην ορισμένων εξαιρέσεων αποφάσισαν να λείψουν από το Ρώσικο «γκαλά», κάτι που σίγουρα δεν άρεσε στην ηγεσία της Ρώσικης Διπλωματίας η οποία βρέθηκε σύσσωμη στην πρωτεύουσα του Έβρου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι Ρώσοι ηττήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη από τους Αμερικανούς

Οι Ρώσοι κατανόησαν ότι πολιτική με σύνθημα το Ομόδοξο γένος, τις «σκληρές» πολιτικές όπως στην Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Αλβανία, δεν θα είχαν καμιά τύχη. Δεν θα είχαν καμία τύχη όχι λόγω της Ελληνοαμερικανικής προσέγγισης, αλλά της κοινωνίας. Οι Έλληνες είναι λαός που θα δεχτεί έναν φίλο και σύμμαχο, αλλά όχι κάποιον που θα του κουνάει το δάχτυλο και δεν θα του επιτρέπει ακόμα και να εκφέρει την γνώμη του ελεύθερα, όπως έκανε η Ρωσική Πρεσβεία σε περιπτώσεις με δημοσιογράφους και ΜΜΕ.

Έχοντας γνώση τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα από αυτά, η Ρωσία εγκαινιάζει μια πιο «Δυτική» προσέγγιση με την Αθήνα. Προχωρά σε ενεργειακούς συμβιβασμούς ώστε να μην μείνει έξω από την περιοχή, η αρθρογραφία που ελέγχει στην χώρα δεν είναι πλέον τόσο επιθετική σε όσους συμπλέουν με τις ΗΠΑ, ενώ πρόσφατα ο Ρώσος Πρέσβης πήρε σαφή θέση για το Αιγαίο και του μνημόνιο Τουρκίας – Τρίπολης.

Πριν λίγες ημέρες ο Όμιλος Μυτιληναίος προχώρησε σε μια συμφωνία – ορόσημο για την εγχώρια αγορά ενέργειας. Ανακοινώθηκε η δεκαετής συνεργασία με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Όπως έγινε γνωστό από την Gazprom Export, τον εξαγωγικό βραχίονα του μεγάλου ομίλου φυσικού αερίου της Gazprom, υπογράφηκε μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου με τη Μυτιληναίος.

«Η συνεργασία μεταξύ της Gazprom export και της Μυτιληναίος αποδεικνύει τη ζήτηση για ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά και θα ενισχύσει περαιτέρω την αλληλεπίδραση μεταξύ των χωρών μας στον ενεργειακό τομέα», είχε η Έλενα Μπουρμίστροβα, επικεφαλής της Gazprom Export. «Αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της θέσης φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη αποδοτικότητα των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», είχε προσθέσει μετά την συμφωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο Όμιλος Μυτιληναίος ουσιαστικά με την συμφωνία αυτή, γίνεται ρυθμιστής στο τρίγωνο σχέσεων Αθήνα – Ουάσιγκτον – Μόσχα. Τον Φεβρουάριο του 2019 ήταν ο πρώτος ιδιώτης που μετέφερε σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μεταφορά του Αμερικανικού ΥΦΑ στην Ευρώπη. Η συμφωνία με την Gazprom είναι μια διέξοδος στην πολιτική ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα. Οι συζητήσεις με την Gazprom κράτησαν περισσότερο από 3 χρόνια και ο Αμερικανικός παράγοντας έδωσε με την σειρά του την διέξοδο αυτή.

Διαβάστε επίσης:Αλεξανδρούπολη: Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αποκτά την δική της Καζαμπλάνκα

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος εκπροσωπεί τα Ρωσικά συμφέροντα. Το τελευταίο διάστημα, ακόμα και από τα μέσα που ελέγχει, υπάρχει μια αποστασιοποίηση η οποία φαίνεται σε δηλώσεις και κινήσεις, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του να δίνουν έμφαση σε επιχειρηματικές δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία.

Το επόμενο διάστημα η Ρωσική Διπλωματία στην Αθήνα θα ξεδιπλώσει και άλλο αυτή την προσέγγιση που θα θελήσει να την μετατρέψει σε ουσιαστική πολιτική, με γνώμονα και τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος στα Ελληνοτουρκικά

(πηγή photo sputniknews)

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.