Η Ρωσία αρνείται συμμετοχή σε αεροπορικές επιδρομές στα τουρκικά στρατεύματα στο Ιντιλίμπ

Τα ρωσικά αεροπλάνα δεν πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Ιντιλίμπ, όπου οι τουρκικές μονάδες υπέστησαν εναέριες βομβιστικές επιθέσεις, δηλώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετά από τη θανάτωση 33 Τούρκων στρατιωτών με βίαιη επίθεση από το καθεστώς Ασσαντ.

Η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να επιβάλει την πλήρη κατάπαυση του πυρός από το καθεστώς της Συρίας από τότε που η χώρα έμαθε για τους Τούρκους θύματα, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, με το αρμόδιο υπουργείο να λέει πως η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει το ρωσικό στρατό για την παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή του Idlib της Συρίας.

Υπενθυμίζεται πως εντός του Φεβρουαρίου, η Τουρκία καταδίκασε την πολιτική της Ρωσίας να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της επικράτειας γύρω από το Idlib, λαμβάνοντας υπόψιν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να μην επαναφέρει τη συμφωνία του Σότσι και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα την επιθετικότητα του καθεστώτος Assad.

Η Τουρκία ζήτησε την άμεση διακοπή των επιθέσεων εναντίον του Idlib και την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, προειδοποιώντας ότι εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, η Τουρκία θα παρέμβει. Ωστόσο, με την τελευταία επίθεση, ο αυξανόμενος συναγερμός στην Άγκυρα σημαίνει ότι οι εντάσεις έχουν φτάσει σε σημείο ανατροπής.

Την Πέμπτη,  ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε μια επείγουσα συνεδρίαση εθνικής ασφάλειας σχετικά με τις εντάσεις στο Idlib. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην Daily Sabah ασφαλείς πηγές, υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) Hakan Fidan, ήταν παρόντες στη συνάντηση, η οποία συγκλήθηκε στις 9:30 μ.μ. και διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Υποστηριζόμενοι από τις βαριές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αγωνίζονται από την αρχή του έτους για να ανακαταλάβουν την ύπαιθρο του Χαλέπι και τμήματα του γειτονικού Idlib, του τελευταίου οχυρού της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Τα παραπάνω είχαν σαν συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους πολίτες να φεύγουν προς τα σύνορα με την Τουρκία στον μεγαλύτερο ενιαίο εκτοπισμό του εννιαετούς πολέμου.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.