Η Ρωσία από το 2015 στήνει την κρίση στην Αζοφική Θάλασσα

Για τους Ουκρανούς, η κρίση με την Ρωσία είναι μια καθημερινότητα. Ένας πόλεμος σκληρός πόλεμος μαίνεται στα ανατολικά σύνορα της χώρας, χιλιάδες νέοι έχουν μεταναστεύει στην Ευρώπη, ενώ η Ρωσία “στραγγαλίζει” την οικονομία της χώρας.

Όσο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Ρωσία γιατί προστατεύει τα συμφέροντα της, άλλο τόσο δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους Ουκρανούς για την προσπάθεια τους να μην είναι υποτελείς στην Μόσχα.

Στην προσπάθεια της η Μόσχα να κυριαρχήσει στην περιοχή, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της είναι το τελικό όπλο της. Αυτό που χρησιμοποιεί όμως καθημερινά είναι η οικονομία, πίεση που ασκείται σε δύο ζωτικούς χώρους για την Ουκρανία, την ενέργεια και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η Ρωσία έχει καταφέρει να κάνει την Αζοφική Θάλασσα μια “ελεύθερη πολιορκημένη” περιοχή, εγκλωβισμένα Ουκρανικά πλοία και τα δύο βασικά της λιμάνια, Μαριούπολη και Μπέρντιανσκ, αδρανοποιημένα. Αποτέλεσμα, τεράστια χαμένα έσοδα, αύξηση της ανεργίας και η Ουκρανία να αναζητά τρόπους να εξάγει σιτηρά και χάλυβα. Πρόκειται για έναν τέλειο Οικονομικό Αποκλεισμό το οποίο η Μόσχα τον μελέτησε και εφάρμοσε με τελικό σκοπό την σύγκρουση.

Τα ανατολικά παράλια της Αζοφικής Θάλασσας είναι περιοχές που διεκδικούν Ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Το 2014 είχαν γίνει σκληρές συγκρούσεις στην περιοχή και ακόμη και σήμερα λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα της Μαριούπολης, οι συγκρούσεις αυτές συνεχίζονται.

Η Μαριούπολη είναι και μια κομβική πόλη όχι μόνο για την οικονομία λόγω του λιμανιού, αλλά και της Ελληνικής κοινότητας. Στην πόλη υπάρχουν περίπου 4000 ομογενείς και το μοναδικό Γενικό Προξενείο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας.

Μια κρίση ανάλογη του 2014, η Ευρώπη δεν θα μείνει θεατής, και με αφορμή ότι στην περιοχή υπάρχουν ομογενείς κράτους μέλους, είναι πέρα από βέβαιο ότι οι πιέσεις προς την Μόσχα θα είναι έντονες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Μαριούπολη, είναι οι συνεχής συσκέψεις και επαφές που έχει η Γενική Πρόξενος με την Ελλάδα.

Στην πόλη επίσης, ο Ουκρανικός στρατός φυλάει επί 24ωρο εγκαταστάσεις όπως το λιμάνι και τον σιδηροδριμικό σταθμό αφού μια δολιοφθορά από φιλορώσους αυτονομιστές είναι κάτι που αναμένουν οι Ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

 

 

 

ViaDiplomacy Newsroom