Η Ρωσία ακυρώνει το μνημόνιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ
Η ρωσική κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την αναίρεση του μνημονίου για τις αρχές συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα νομικών πληροφοριών.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεούται να ενημερώσει την αμερικανική πλευρά για την εν λόγω απόφαση, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
Το εν λόγω μνημόνιο για τις αρχές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είχε υπογραφεί στις 2 Σεπτεμβρίου του 1998. Σύμφωνα με αυτό Μόσχα και Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει να συνεργάζονται στον τομέα πολιτιστικών ανταλλαγών και να συμβάλλουν στην κατανόηση των πολιτισμών ο ένας του άλλου.
Μια από τις θέσεις του μνημονίου προέβλεπε την συνεργασία μεταξύ «οργανώσεων νεολαίας, γυναικείων οργανώσεων και μη κυβερνητικών των δύο χωρών».
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει αποσυρθεί από πολλές διεθνείς συνθήκες. Στα μέσα Μαΐου, για παράδειγμα, η Μόσχα αποφάσισε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν «εγκαταλείψει τον ισότιμο διάλογο και τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε αυτή η περιφερειακή δομή στη Βαλτική Θάλασσα και τη μετατρέπουν σταθερά σε όργανο αντιρωσικής πολιτικής».
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε σχετική πρόταση στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) για την αποχώρηση της Ρωσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). «Θα επανεξετάσουμε τις διεθνείς συμφωνίες: η Ρωσία έχει αποχωρήσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η επόμενη στη σειρά είναι η αποχώρηση από τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ, καθώς και από άλλες συμφωνίες που κάνουν κακό αντί για καλό», είχε δηλώσει τότε ο αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής Πιότρ Τολστόι.
Τον Μάρτιο, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε την αποπομπή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό συνέβη μετά την ομόφωνη ψήφο της ΚΣΣΕ υπέρ της «άμεσης» αποχώρησης της Ρωσίας από τον οργανισμό. Το ΕΔΔΑ διευκρίνισε ότι η Ρωσία θα χάσει την ιδιότητά της ως συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τις 16 Σεπτεμβρίου.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)